facebooktwittermail d

Kornas kretslopp inget klimathot

I sin ledare ”Coops kampanj hyllar okunskapen” – som i övrigt är mycket bra – skriver Tord Karlsson: ”Det är ju riktigt att nötkött ger betydligt större klimatpåverkan än gris och kyckling”.

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag menar att även Tord Karlsson - liksom andra företrädare för lantbruket – felaktigt indoktrinerats av kampanjen om kornas rapande och fisar. Hur vågar jag – liksom barnet i ”Kejsarens nya kläder” – gentemot de lärda påstå detta?

Jag tror på tesen om naturens eviga kretslopp. Gräs och grödor växer och betas av olika djur. Dessa djur äts i sin tur av andra djur eller människor. När dessa växter eller djur dör och förmultnar, så återgår allt till kretsloppet. Sen kvittar det vilket djurslag det handlar om.

Tror man inte på denna tes, så betyder det att korna utsöndrar stabila växthusgaser, som inte bryts ner av solljuset och som därför långsiktigt påverkar klimatet.

Av resonemanget om kretsloppet följer att man inte kan mäta under alltför kort tid, utan under djurens hela livscykel. Annars blir det fel.

Vad tror läsarna!

Arne Gunnarsson

Strömsnäsbruk

Styrelseledamot Landsbygdspartiet oberoende