facebooktwittermail d

Norska socialdemokrater vill tanka billigare på landsbygden

Arbeiderpartiet i Norge vill göra det billigare att tanka bilen på landsbygden än i städerna.

Kjersti Stenseng är Arbeiderpartiets partisekreterare.
Kjersti Stenseng är Arbeiderpartiets partisekreterare.

I september går norska folket till val till stortinget och spänningen mellan stad och land har vuxit fram som en av de mest känsloladdade valfrågorna.

Norska socialdemokraterna i Arbeiderpartiet inleder sitt landsmöte den 20 april, och nu för partiet fram idén om att göra det billigare att tanka bensin och diesel på landsbygden. Partisekreterare Kjersti Stenseng säger till SR Ekot att det är orimligt att drivmedel är dyrast i de delar av Norge där det är minst antal möjligheter till kollektivtransport.

Oklart hur mycket lägre

Inför landsmötet finns inga exakta uppgifter om hur mycket lägre avgiften skulle kunna bli för drivmedel på landsbygden, men partiledningen vill åtminstone utreda frågan.

Kritiker hävdar att systemet kan hamna i konflikt med EU:s konkurrenslagstiftning, som Norge är bundet av genom EES-avtalet. Det kan också bli en "gränshandelsproblematik", där bilister korsar kommungränser bara för att kunna tanka billigare.

– Så jag är lite tvivlande till träffsäkerheten med detta som ett instrument för att göra det billigare att köra på landsbygden än i staden, säger Kjell Werner Johansen som är biträdande chef på Transportekonomiska institutet, till Ekot.

Läs mer: Ökad försäljning av diesel