facebooktwittermail d

Norrmejerier garanterar ekoprodukter

Trots den tuffa sommaren för Sveriges bönder så garanterar Norrmejerier att deras ekologiska produkter endast kommer göras på mjölk från norrländska gårdar som utfodrar sina djur med 100 procent ekologiskt foder.

Norrmejerier garanterar att deras ekoprodukter ska vara 100 procent ekologiska. Arkivbild.
Norrmejerier garanterar att deras ekoprodukter ska vara 100 procent ekologiska. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS.

Det har varit svårt att få tag på ekologiskt foder till mjölkkorna under sommarens svåra torka. I flera fall har reglerna för fodret blivit snällare med hänsyn för den svårare torkan. Bland annat så gick Krav ut i mitten av sommaren med en tillfällig regeländring så lantbrukare som inte kan få tag på Krav-märkt grovfoder kan använda sig av annat foder och fortfarande ha kvar sin Krav-certifiering.

Men Norrmejerier menar att deras ekologiska produkter kommer fortsätta vara 100 procent ekologiska.

”Vårt ekologiska löfte är inget vi prutar på, trots att vi med sommarens torka, har en krissituation som vi tidigare inte upplevt”, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef inom Färskvaror på Norrmejerier.

Risk för brist

Norrmejerier skriver även i ett uttalande att om en eko-gård har fått dispens från Jordbruksverket att använda konventionellt foder så kommer även Norrmejerier att tillåta det. Dock kommer de inte at klassa mjölken som hämtas upp för ekologisk utan som konventionell mjölkråvara och kommer inte använda i några av företagets ekologiska produkter.

”Det finns en risk att vi kan få brist på ekologisk mjölkråvara, men vi hoppas att vi ska klara att erbjuda hela vårt norrländska ekologiska sortiment. För Norrmejerier är det absolut avgörande att man som konsument kan lita på våra produkter. Norrmejeriers ekologiska produkter ska alltid vara 100 procent ekologiska”, säger Anna-Karin Karlsson.

LÄS OCKSÅ: Ekomjölken allvarligt hotad

LÄS OCKSÅ: Krav tillåter annat foder i höst och vinter