facebooktwittermail d

Normal honungskörd väntas i år

Den svenska honungsskörden förväntas bli normalstor i år men de lokala variationerna kan vara stora skriver Södermanlands Nyheter.

Hittar bina inte tillräckligt med nekar äter de upp sin honung själva och skörden sjunker.
Hittar bina inte tillräckligt med nekar äter de upp sin honung själva och skörden sjunker. FOTO: MOSTPHOTOS

En normal svensk honungsskörd motsvarar ungefär 3 000 ton honung. Det räknar Thomas Dahl i Biodlingsföretagarna att skörden ska landa på i år. Lokalt är dock variationerna stora. Bäst ser det ut att bli i Skåne och upp i södra Småland samt på södra Gotland.

Längs Sörmlandskusten upp mot Stockholm är utfallet dåligt och från Norrland kommer rapporter om dåliga skördar hittills.

Marita Delvert, ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund, är själv en av dem som blir nästan helt utan honung i år. Hon har sina bin i Enköpingstrakten i Mälardalen.

– Det stora problemet är att allt blommar över för tidigt. Om bina inte hittar så mycket nektar äter de själva upp den honung de samlar, säger Marita Delvert, som har sin biodling i Enköpingstrakten, till TT.

Hon är ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund och är en av dem som blir nästan utan skörd i år. Ett annat problem många biodlare stött på i år är att bisamhällena varit svaga efter förra året.

– Även om man nu i år här och där inte får så mycket honung tror jag i alla fall att vi kommer att få friska bisamhällen att invintra så att nästa år bli bra, säger Marita Delvert.