facebooktwittermail d

Norskt slakteri satsar på vegetariskt

Norges största privata slakterigrupp, Fatland, satsar stort på vegetariskt och planerar en ny anläggning för vegetarisk produktion.

Fatland har flera slakterier i Norge, bilden är från deras anläggning i Oslo. Arkivbild.
Fatland har flera slakterier i Norge, bilden är från deras anläggning i Oslo. Arkivbild. FOTO: BJØRN SIGURDSØN

Företaget kommer investera upp till 100 miljoner norska kronor på anläggningen som planeras att ligga i Sandefjord, rapporterar Stavanger Aftenblad.

– Vår vegetariska produktion kommer öka och vi levererar 5-6 ton vegetariska produkter i veckan just nu, säger Terje Wester, VD för Fatland till tidningen.

Det norska företaget ser breddningen till den vegetariska marknaden som helt naturlig.

– Jag ser ingen anledning till att köttindustrin inte ska investera i vegetariskt. Jag har aldrig hört att bönderna, våra 5 000 råvaruleverantörer, har reagerat negativt på det, säger Wester till Stavanger Aftenblad.

Han försäkrar dock kunder och producenter att Fatland kommer fortsätta att leverera köttprodukter.

Fatland är inte den första slakterigruppen att satsa på vegetariskt. ATL har tidigare berättat om livsmedelskoncernen Vion, med anläggningar i Nederländerna och Tyskland, som i höstas gick ut med att en av deras slakterianläggningar kommer göras om till att producera helt växtbaserade köttalternativ.