facebooktwittermail

Norska bönder i stor protest

Norges bönder är på väg mot Stortinget i Oslo med sina traktorer. Orsaken – staten har prutat ordentligt på deras krav i årets jordbruksuppgörelse.

Geir Lohn från Alvdal har kört till Oslo för att demonstrera mot årets jordbruksuppgörelse.
Geir Lohn från Alvdal har kört till Oslo för att demonstrera mot årets jordbruksuppgörelse. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB/TT

I förra veckan bröt förhandlingarna mellan den norska staten och landets jordbrukare samman. Bönderna hade via sin organisation Norsk Bondelag begärt 2,1 miljarder norska kronor för ökade kostnader. Staten var redo att ge 962 miljoner.

”Det handlar om att vidta åtgärder så att jordbrukaren kan fortsätta att odla marken och vara närvarande i hela landet. En absolut nödvändig inkomstökning krävs som ett första steg på vägen för att minska inkomstklyftan och höja inkomstnivån i jordbruket”, skriver den norska bondeföreningen i ett pressmeddelande.

”Vi behöver åtgärder”

Nu har bönder från hela Norge satt sig i sina traktorer för att köra till Stortinget för att protestera. En av dessa är John-Erik Skjellnes Johansen som har en gård i Dønna, 100 mil från huvudstaden:

– Jag kommer att göra så mycket uppmärksamhet som möjligt kring ärendet. Vi behöver åtgärder bakom jordbrukspolitiken. Vi behöver ett Storting och en regering som visar att de har en tro på jordbruket i Norge i framtiden, säger han till NRK.

Eleverna på ett 50-tal av Norges lantbruksskolor protesterar också mot de sänkta nivåerna:

– När vi har levererat så god mat i pandemin, visar det hur viktig norsk mat är. Det är helt förfärligt att se att regeringen inte tror på oss, säger Mathea Lind, elev på lantbruksskolan i Mære till NRK.

Alla norska politiker står inte så högt i kurs hos landets jordbrukare just nu.
Alla norska politiker står inte så högt i kurs hos landets jordbrukare just nu. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB/TT

Tusentals underskrifter

Ett upprop på Facebook till stöd för de norska bönderna har fått över 44 000 underskrifter på bara några dagar.

Norska bönder drar sig inte för att protestera när de menar att staten håller för hårt i plånboken. 2017 samlades 3 500 bönder i Oslo efter att deras krav på 1,45 miljarder norska kronor i stöd möttes med ett motbud på 410 miljoner.