facebooktwittermail

Hjortron viktig inkomstkälla på nordnorsk gård

Norges största hjortronmyrar hittar man på Andøya i Lofoten. Hjortronen är ett viktigt tillskott för Ann-Christine och Jan Theodorsen som driver jord- och skogsbruk på Dverberg Prästgård.

Flygfoto över Dverberg Prästgård.
Flygfoto över Dverberg Prästgård ligger på Andøya i Lofoten och golfströmmen ger ett ett drägligt klimat med milda vintrar, lite snö och ett tidigt vårbruk. Från början ingick inte själva prästbostaden, den köpte paret Theodorsen till vid ett senare tillfälle. FOTO: PRIVAT.

Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 5/2021. Vill du läsa mer eller teckna en prenumeration - klicka här.

Norr om Lofoten driver paret Theodorsen ett diversifierat jordbruk med bland annat köttdjur och växtodling. Trots det nordliga läget ger golfströmmen ger ett drägligt klimat med milda vintrar, lite snö och ett tidigt vårbruk.
Norge har traditionellt varit småbrukens land. Bara tre procent av landets yta är odlad jordbruksmark, resten är skog, myrar och fjäll. Efter att programserien ”Där ingen trodde någon kunde bo” kan det också vara lätt att tro att norskt jordbruk består av små gårdar klängande på fjällsluttningar med glittrande fjordar nedanför. 
Men jordbruket är självklart mer varierat än så med både storjordbruk i slättbygder, mindre gårdar och småbruk. Precis som i Sverige blir jordbruken också allt färre och allt större.
– Ungefär 3 000 gårdar försvinner varje år, säger Jan och Ann-Christine Theodorsen.