facebooktwittermail

Nordic Sugar skruvar upp prognosen

Optimala tillväxtförhållanden under höstmånaderna gör att sockerbetskampanjen kommer att förlängas i två veckor. Ny målgång är satt till månadsskiftet januari/februari.

Silo med Nordic Sugars logga.
Nordic Sugar har justerat upp skördeprognosen med 6-7 procent. FOTO: MADS JENSEN/SCANPIX DENMARK/TT

Efter att en blöt vår och för varm sommar sänkt förväntningarna på årets sockerbetsskörd kom tillväxten i gång i höstas. Nu har Nordic Sugar justerat upp skördeprognosen med 6-7 procent. Större sockerbetor att processa gör att årets kampanj, som startade 21 september, nu förlängs till slutet av januari.

– Det har blivit en bra rotskörd tack vare regnandet i höstas. Jag tror att vi kommer att landa kring 70 ton per hektar i år vilket är i nivå med fem-årssnittet, säger Anders Rydén, chef på Agricenter på Nordic Sugar.

Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna, lyfter gärna fram robustheten hos sockerbetan.

– I år har spannmål och oljeväxter levererar mellan 75 och 90 procent av normalskörd i kilo räknat medan sockerbetan kommer att prestera 100 procent. Den tog en del stryk i somras men den kan ta igen mycket tack vare den långa tillväxtperioden, säger han.

Sockerhalten är också relativt hög vilket är lite förvånande med tanke på regnet, enligt Anders Lindkvist.

Hittills är kring 80 procent av betorna skördade och resterande 20 procent ska vara upptagna till 10 december. Förhållandena för upptagning och lagring under fiberduk ser bra ut med en temperatur som väntas ligga strax över nollan de kommande veckorna.

Sockerbruket på Örtofta har gått stabilt de senaste veckorna efter ett par tidiga driftstopp. Ännu är det inte uppe i målet på en toppfart på 750 ton i betor i timmen eller 18 000 ton per dygn, även om trimningen fortsätter.