facebooktwittermail

Nolltaxerare tar plats i skattenämnd

Lantbrukaren Dag Windefjord började med politik för ett och halvt år sedan. Nu har Sverigedemokraten blivit utnämnd till att sitta i skattenämndenn - trots att han nolltaxerar.

- Det påverkar inte min trovärdighet. Jag har massor av kunskap gällande skatter, säger han till ATL.

Dag Windefjord är 57 år. Han har drivit lantbruk i Vallda utanför Kungsbacka i norra Halland sedan han var 18. För ett och ett halvt år sedan blev han politiker.
- Lite på ett bananskal faktiskt. Det var en granntvist som gjorde att jag engagerade mig, berättar Dag Windefjord.

Lantbruket han driver är i mindre skala. Han berättar själv att han har bara några få djur kvar. En skylt vid gården visar att han säljer hö till hugade spekulanter.
- Till slut kommer jag nog att upphöra med lantbruket helt. Det går inte runt. Jag går back hela tiden på det och så har det varit länge.

De senaste tre åren har Dag Windefjord nolltaxerat, alltså uppgett att han inte har någon inkomst. Innan dess deklarerade han för inkomst lite från och till. Nu kommer han att ta plats i skattenämnden i Halland, ett organ som lyder under Skatteverket.

Skattetvister


Där kommer Sverigedemokraten, som även sitter i kommunfullmäktige i Kungsbacka, att döma i skattetvister och taxeringsärenden.
- Jag ser inget konstigt med att jag nolltaxerar. Det är det fler än jag som gör. Jag kan inte se hur det skulle kunna skada min trovärdighet. Bara man kan bevisa hur det kommer sig att man inte har någon inkomst.

Men vad lever du av?


- Jag har mina AMS-pengar, det är allt. Jordbruket ger inga inkomster nuförtiden, tvärtom. Det är en ren förlustaffär. Jag och min bror har delat gården på två dessutom, så det är inte så mycket kvar, säger Dag Windefjord.

Han tror sig kunna tillföra en hel del som politiker i Hallands skattenämnd.
- Mina erfarenheter från att driva företag och ha lantbruk är goda. Kanske kan jag komma med infallsvinklar som andra inte har.

Inga synpunkter


Thomas Jönsson (M) från Laholm är ordförande i Regionfullmäktige och dessutom lantbrukare, precis som Dag Windefjord.
- Jag har inga synpunkter på utnämningen. Partierna nominerar de kandidater de anser vara lämpliga och det måste han i så fall anses vara, säger Thomas Jönsson. Tobias Sandblom