facebooktwittermail d

Noggranna överväganden bakom gödselköp

Hon ville gynna den fria konkurrensen när hon köpte sitt gödsel. Det säger Catharina Rudolphson, lantbrukare i Örsundsbro. Hon och flera andra kolleger redgör här för hur de resonerade kring gödselinköpen inför årets vårbruk.

- Jag köpte under sen höst av BM Agri för att de hade bäst pris och för att jag tycker att man ska gynna konkurrensen i Sverige. Hade de andra aktörerna haft samma pris hade jag ändå köpt av BM Agri för att det är viktigt inför framtiden att det finns ytterligare en aktör, säger Catharina Rudolphson.

- Att jag väntade att köpa till sen höst beror på den nya situationen att man ska betala allt på 30 dagar i stället för som förr när man hade längre tid på sig. Man är inte så sugen på att köpa innan man har sålt något. Däremot tycker jag att allt ska vara hemma när det är dags precis som jag alltid servar mina vårbruksmaskiner redan på hösten.


- Jag köpte i december eftersom jag befarade en prisökning på gödsel. Sedan är det lätt att tänka att man borde ha gjort det tidigare så här i efterhand. Samtidigt visste vi inte var priserna på spannmål skulle ta vägen. Jag tog tillfället i akt när det var en båt som var inne och inte riktigt var slutsåld, så det blev lite bättre priser, säger Dag Henrik Larsson i Arboga.

- Säljare var det danska företaget Agro Bizz. De erbjöd det mest fördelaktiga priset vid den tidpunkten.


- Jag köpte i början av sommaren eftersom jag tyckte att det var ett bra pris då. I dag är jag nöjd med det, säger Ingrid Lagerfelt, spannmålsodlare i Örebro.

- Det var svårt att få fram prisuppgifter av alla vid den tiden men Lantmännen hade bra priser så det blev en affär.


- Jag köpte det mesta i höstas. Det gäller att passa på när det finns ett utbud till bra priser. Jag har köpt både Biofer och Venass. Den sistnämnda som är en flytande restprodukt efter jästtillverkning har jag köpt av Lantmännen för de har ensamrätt på den, säger Anders Johansson från Motala.

- Biofer som bland annat görs på kött och blodmjöl köpte jag av Ekoväxt. Men när jag gjorde min växtodlingsplan insåg jag att jag troligtvis kommer att behöva komplettera
mina inköp.Malin Eborn