facebooktwittermail d

Skogsprogram klart i vår

Arbetet med Nationella skogsprogrammet har dragit ut på tiden, men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hoppas ha det klart i vår.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick frågor från Carina Håkansson, vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick frågor från Carina Håkansson, vd för branschorganisationen Skogsindustrierna. FOTO: BIRGITTA SENNERDAL

Det var förra regeringen som lanserade idén med att ta fram ett nationellt skogsprogram. Arbetet med det har alltså pågått ett bra tag, och är ännu inte klart.

– Ambitionen är att lägga fram en strategi för Nationella skogsprogrammet till våren, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när han talade vid Virkesforum i Stockholm på onsdagen.

Frågor om förseningen

Virkesforum samlade 170 deltagare från i huvudsak skogsindustrin och skogsbruket, och Sven-Erik Bucht fick frågan om varför arbetet tar så lång tid.

– Att vi involverar många tar tid.

Han påpekade att Livsmedelsstrategin blev bra, eftersom den fick en bred förankring i riksdagen.

– Får vi en bred förankring för Nationella skogsprogrammet så blir det också bra.

På ATL:s fråga om det inte i stället finns en risk att det inte blir något alls, när det tar så lång tid, svarade han:

– Risken finns alltid. Men skogen är en viktig del för Sverige, så vi måste hantera det klokt.

Tre hektar per invånare

För att understryka betydelsen av skogen i Sverige hade Sven-Erik Bucht tagit fram siffror för hur mycket skog det finns i några europeiska länder. I Sverige har vi 3 hektar skog per invånare. I Tyskland är siffran 0,19 hektar och i Storbritannien är den 0,05 hektar.

– Skogen bidrar till välfärden.

Sven-Erik Bucht sa att i bästa fall blir det en proposition under våren, men han påpekade att han bara företräder ett parti och kan därför inte lova att det blir en proposition. Landsbygdsministern pekade inte ut regeringskollegan Miljöpartiet som svår att komma överens om när ett skogsprogram ska utformas, men han inledde sitt anförande med att säga att det råder ett parlamentariskt besvärligt läge i riksdagen.

De senaste dagarna har regeringen lyft fram behovet av att skydda mer skog. Den frågan tog också Sven-Erik Bucht upp på Virkesforum, och sa att för att nå upp till målet om att skydda ytterligare 150000 hektar skog till 2020, är det 90000 hektar kvar.

– Men vi ska ersätta markägarna där vi skyddar skogen, sa Sven-Erik Bucht.

”Kanske får anslå mer”

Regeringen har nyligen meddelat att den anslår 250 miljoner kronor per år under en tioårsperiod för skydd av skog.

Mats Boström som är virkes- och industrichef på Norra skogsägarna frågade om pengarna räcker, om tre års pengar räcker för att skydda 90000 hektar skog.

– Nej, det är inte säkert. Men kanske får vi anslå mer pengar, om vi inte ersätter markägarna krackelerar vårt rättsamhälle, sa Sven-Erik Bucht.

LÄS MER: Lättnad efter EU-omröstning

PREMIUM: Sveaskog säljer stadsnära skog