facebooktwittermail d

Diana Janse: ”Nästa kris kommer, det vet vi”

Utan lantbrukare, ingen matsäkerhet. Ingen mat – inte mycket motståndskraft. Det skriver diplomaten Diana Janse i ledarsidans första Utblick.

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Utblick är ledarsidans vinjett för skrivna utblickar. Här skriver gästande skribenter från nära och fjärran för att vi ska lära oss mer om världen.

Diana Janse.
Självförsörjningsgraden måste öka, skriver Diana Janse. FOTO: PRIVAT

Det har varit rutin på mina senaste posteringar – i Kaukasus, Mellanöstern och i Sahel. Att införskaffa konserver, dunkar fyllda med vatten och kontanter att lägga i ett kuvert i kassaskåpet. Att se över rutiner och flyktvägar och aldrig köra omkring bilen med mindre än en halv tank. Att ha viktiga telefonnummer nedskrivna på papper i plånboken, en pannlampa i nattygsbordet och en väska färdigpackad med lite diverse gott och blandat av bra-att-ha saker någonstans nära ytterdörren.

De flesta i Sverige skulle nog hålla med om att det verkar klokt i en arbetsmiljö som den i Beirut med regelbundna resor till Damaskus, eller i Sahel, med bostad i Malis huvudstad Bamako. Ty, som Försvarsmaktens överlevnadsskolans slogan lyder: ”Praeparatus survivet”. Den som är förberedd överlever.

Men man behöver inte spetsa till det så om man ogillar domedagsscenarier. Det räcker med att vilja kunna skala morötter också efter nästa rejäla vinterstorm – eller hackade elnät.

Men hur många tänker på matsäkerheten här? Eller vår egen motståndskraft överhuvudtaget?

Jag skulle säga att vi har all anledning att tänka på matsäkerheten också här. Att tänka på vår hemberedskap också här. Det är inte att vara en foliehatt utan att ta ansvar – för sig själv och för sin familj, ja för hela vårt samhälle. För vår kollektiva förmåga att motstå påfrestningar, oavsett om de är orsakade av några av de attacker som enligt Säpo ständigt riktas mot Sverige, eller har moder Natur som upphovskvinna.

Hackerattacken mot Coop och översvämningarna i Tyskland är två händelser som sätter behovet av att vara förberedd i blixtbelysning. Nästa kris kommer, det vet vi. Hur den ser ut vet vi däremot inte.

Så hur ser just din beredskap ut? Har du tänkt igen just dina behov?

Folk på landet har ofta bättre förutsättningar för att hålla hungern och kölden borta vid längre samhällsstörningar. Man har ofta ett skafferi värt namnet, kanske egen brunn och ved att elda med. Det är en bättre utgångspunkt än en minimalistisk lägenhet med centralvärme där skafferiet – och skyddsrummen – bantats bort i jakten på en yteffektiv planlösning.

Samtidigt är ansvaret kanske större. Hur håller man i gång en gård om mackarna är hackade, apoteken tömda eller hamnen i Göteborg är stängd?

Hur Sverige som land ska minska sin sårbarhet för cyberhot och därtill höja sin beredskap och allmänna motståndskraft diskuteras och utreds. Äntligen. Det är välkommet och behövligt. Man kan bara hoppas att den livsnödvändiga resurs som lantbrukarna innebär hamnar i fokus i sammanhanget. Ty det räcker inte att Sverige är självförsörjande på morötter.

Självförsörjningsgraden måste öka, liksom möjligheterna att enkelt skala upp den.

Kort sagt: Utan lantbrukare, ingen matsäkerhet. Ingen mat – inte mycket motståndskraft.

Men i väntan på verkstad från Regeringskansliet och riksdagshuset kan vi alla se om vårt eget hus. Det ena utesluter dessutom inte det andra. Även med en bättre beredskap för samhället som sådant behöver vi alla också ta ett eget ansvar.

För egen del är ett av projekten att iordningställa brunnen på tomten, det kommunala vattnet till trots. Och boosta lagren av mina två viktigaste strategiska reserver – choklad och kaffe.

Själv är bäste dräng.

Diana Janse

Diana Janse är Senior Fellow på tankesmedjan Frivärld, ambassadör (tjänstledig) och riksdagskandidat (M). Hon har tjänstgjort i bland annat Afghanistan, Georgien, Libanon, Syrien och Mali.