facebooktwittermail d

Mycket broms plågar djuren

Många djurägare vittnar om att det är mycket broms i år. Regnet i våras och på försommaren var gynnsamt för tillväxten och än kan det kläckas fler. 

Broms.
Flugor och bromsar har inga käkar men bromshonorna skär upp ett sår med sina vassa snablar och suger sedan blod. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Tyvärr är det inte säkert att bromssäsongen är på väg mot sitt slut än. 

– Bromsarnas larver är vattenlevande och de trivdes i våras och på försommaren när det regnade mycket. När larverna förpuppar sig blir de inte lika beroende av vatten. Vi kan fortfarande få fler bromsar, säger Mattias Forshage som är jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. 

Bromsar tillhör gruppen tvåvingade insekter i samma undergrupp som flugor. Både hanar och honor kan vara närgångna och irritera djur och människor, men det är bara honorna som suger blod när det är dags att lägga ägg. 

Bromsar gillar värme

Det är när det är varmt som bromsarna blir fler och mer aktiva.

– Bromsar gillar värme. Alla djur utvecklas snabbare när det är varmt. Ämnesomsättningen ökar, de klarar av att äta mer och växer mer i värmen, säger Mattias Forshage. 

En som har märkt av bromsarna i sommar är Anette Gustawson som tillsammans med sin man Jakob Gustawson driver en Kravgård med bland annat 130 mjölkkor i Billinge norr om Norrtälje. 

Bromsar och flugor på en ko.
Bromsar hemma hos Anette Gustawson som driver en gård tillsammans med sin man norr om Norrtälje. Just den här dagen var det ändå inte så mycket broms på ungdjuren, säger Anette Gustawson. FOTO: ANETTE GUSTAWSON

– Sista veckan har det varit riktigt besvärligt. Det är stora klasar med bromsar på ryggen på djuren. Korna går in i ladugården på dagen, det är svårt att få dem att gå ut dagtid. Det är så klart skönare inomhus med fläktar och färre bromsar, säger Anette Gustawson.

Varför drar sig bromsar till nötkreatur?

– De är stora, har mycket blod och är dåliga på att försvara sig, säger Mattias Forshage.

Bromsar drar sig till svarta saker samt ting som utsöndrar koldioxid. Om det är mycket broms kan det vara värt att prova bromsfällor.

– Flugor och bromsar är inte så smarta. De har inte något bra minne eller lärförmåga. De dras till vissa saker som de inte kan motstå. Därför kan bromsfällor fungera men jag kan givetvis inte garantera det, säger Mattias Forshage.

Traktordäck kan bli bromsfälla

Det finns kommersiella bromsfällor men Mattias Forshage tipsar om att det även går att bygga egna.

– Det går att efterlikna de kommersiella fällorna eller till exempel använda traktordäck. Bromsar drar sig till de svarta däcken, säger han.

Veterinärens tips

ATL ringde upp nöthälsoveterinären Helena Ekstand på Gård och Djurhälsan för att få hennes bästa tips mot bromsar. 

• Är det mycket broms i en speciell hage, se om du kan byta hage till en med färre bromsar.

• Om det går: låt djuren gå in i ladugård/stall när det är som värst mitt på dagen. 

• Ring till din veterinär och be att få ett medel mot stickande flugor utskrivet. Det finns olika preparat med olika lång slaktkarens och i olika prisklasser.

Ung tjur jagar efter insekter.
Att försöka freda sig från broms och andra insekter är ett tufft jobb. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT