facebooktwittermail

Mutdom mot Yara-direktör står fast

Dom på sju års fängelse står fast mot den tidigare direktören i Yara. Det har norska Høyesterett beslutat skriver Nationen.

Yara har erkänt att det via bolaget betalats ut mutor på över 70 miljoner norska kronor.
Yara har erkänt att det via bolaget betalats ut mutor på över 70 miljoner norska kronor. FOTO: LRF MEDIA

Juristen och direktören Kendrick Wallace, 71, åtalades tidigare tillsammans med flera andra toppar i Yara, bland annat den tidigare koncernchefen Thorleif Enger. Alla dömdes i tingsrätten för grov korruption men i nästa instans var Wallace den ende som dömdes för grov korruption när målet avhandlades förra året. Han dömdes till sju års fängelse.

Enligt Nationen har Yara erkänt att det betalats ut mutor med över 70 miljoner norska kronor.

Wallace dömdes för att ha förmedlat stora summor pengar till höga tjänstemän i Libyen och Indien via tjänstemännens söner. Syftet med mutorna var ett försök för att Yara skulle ta sig in på marknaden i de båda länderna.

Wallace överklagade domen i alla dess delar. Nu har högsta insatsen i Norge, motsvarande svenska Högsta Domstolen, HD, prövat domen och fastslår fängelsestraffet. Wallace försvarare har hävdat förmildrande omständigheter det handlar om länder där korruption kan vara ett sätt skaffa sig konkurrensfördelar. Det förkastas av Høyesterett som menar att egentligen skulle straffet varit 8-9 års fängelse för de brott som Wallace dömts för.

LÄS OCKSÅ Gödseljätte först med unik frakt

PREMIUM Yara sänker gödselpriserna

PREMIUM Rymdteknik hjälper bonden gödsla rätt