facebooktwittermail d

MRSA nu utom kontroll

Var femte paket med danskt griskött innehåller den antibiotikaresistenta bakterien MRSA, visar en färsk undersökning. Det är en kraftig ökning på kort tid.

År 2009 var vart tjugonde paket i de danska butikerna smittat av MRSA-bakterier, två år senare vart tionde och nu alltså fler än vart femte.

Undersökningen är gjord av danska TV Syd i samarbete med danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, och Danmarks tekniska universitet, DTU.

Hundra förpackningar

Sammanlagt köptes hundra förpackningar fläskkött i butiker i 21 danska städer och kördes i kylbil direkt till Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted. Resultaten följdes upp av DTU.

Yvonne Agersø som är senior fellow vid Livsmedels institutet, har varit ansvarig för analyserna. Hon är inte förvånad över att bakterien är nu så utbredd.

Mer gris-MRSA

– Vi har sett en tydlig ökning av antalet svin med svin MRSA, och detta återspeglas naturligtvis i att det finns mer gris-MRSA i fläsk.

Jan Dahl, veterinär och överläkare i Danmark, säger att det enligt hans källor tyder på att mer än 50 procent av svinbesättningarna i Danmark är testade positivt för MRSA-bakterier.

Överförs från djur

Fram till 2000-talet förekom MRSA nästan uteslutande hos människor men nu rapporteras allt fler fall från djur, och smittan kan överföras från djur till människor.  Dock talar hittills i alla fall ingenting för att MRSA sprids från livsmedel till människor, enligt undersökningar från bland annat USA. Men för att minimera risken ska livsmedel upphettas, då dör MRSA-bakterien.