facebooktwittermail d

Morbergs vädjan: Välj svenskt kött

Ät mindre kött och när du väl gör det - välj svenskt! Det är uppmaningen från stjärnkocken och skådespelaren Per Morberg i ett uppmärksammat debattinlägg på SVT Opinion.

Nu ger sig tv-stjärnan och kändiskocken Per Moberg in i debatten om köttet. På SVT Opinion uppmanar Morberg svensken att se över sin köttkonsumtion och välja mer noggrant.

"Istället för en billig, torr och antibiotikastinn fläskkotlett köper jag en bit svensk, sund gris och halverar mitt köttintag. Det blir inte dyrare och betydligt hälsosammare" skriver skådespelaren i en debattartikel.

Morberg vill se mindre importerat kött på de svenska tallrikarna och betonar att framställningen av billigt kött kräver effektiva maskiner som i sin tur tär hårt på miljön genom utsläpp

"Vi kan istället låta våra djur beta av naturängar som ej kräver extra behandling eller förädling. Bara under vintern behöver vi ersätta fodret med ensilage eller hö. Så bidrar vi till ett naturligt och beprövat kretslopp som ger mindre utsläpp än alla de maskiner som ska till för att öka produktionen av billigt kött" säger Morberg vidare.

Boendes på Tullgarn i Södermanland är Morberg aktiv i jakt- och jordbruksfrågor och på tv har nog ingen missat hans matkonster i "Sveriges Mästerkock" och "Vad blir det för mat". Nu vill han alltså se att svensken äter mindre kött men också väljer det svenska.

"Det blir inte dyrare och betydligt hälsosammare. Hellre en bättre köttbit till ett högre pris ibland än dåligt kött vid varje måltid."