facebooktwittermail d

Mönsteråsbrand inringad – men inte under kontroll

Tillsammans med vattenbombande helikoptrar arbetar räddningstjänsten fortsatt intensivt med att begränsa den stora skogsbranden utanför Mönsterås. Branden är inringad – släckning och eftersläckning väntas pågå i flera dagar.

Vattenbombande helikoptrar har satts in i kampen mot skogsbranden. FOTO: PER GROTH

 

Ett 70-tal personer från räddningstjänsten och 30 från militären jobbar fortfarande med att hålla begränsningslinjerna vid den stora skogsbranden som omfattar över 100 hektar. Slangsystemet ska nu vara utbyggt runt hela branden.

Det innebär att branden är inringad och begränsad, men trots det ska den inte vara under kontroll, enligt lokala medier som SVT Nyheter Småland och Barometern.

Fyra helikoptrar och tre skopande flygplan, deltog i släckningsarbetet. På måndagsmorgonen var två helikoptrar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med i arbetet. 

Branden, som startade vid lunchtid på fredagen, har tidigare beskrivs som ett monster av Johan Woxö, inre befäl på räddningstjänsten.

Efter den gånga veckans varma väder är det torrt på många håll, vilket har gett upphov till flera skogsbränder. Östergötland, där eldningsförbud utlysts, och drabbades så sent som under lördagen av en allvarlig brand längs ett järnvägsspår. I kartan här nedanför, som levereras av MSB, kan du följa brandriskutvecklingen timme för timme i takt med att väderprognoserna uppdateras.

Läs mer om skogsbränder

Markägare hårt drabbad av branden i Finsjö