facebooktwittermail

Moderaterna vill också satsa på grön teknik

Moderaterna vill införa ett grönt bränslestöd på 1 miljard kronor per år. Det är en större satsning än vad regeringen och Centerpartiet gör, skriver Moderaternas Landsbygdspolitiska talesperson John Widegren.

Med ett jord- och skogsbruk i framkant har Sverige goda förutsättningar att få i gång en stor inhemsk produktion av biobränslen, skriver John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson.
Med ett jord- och skogsbruk i framkant har Sverige goda förutsättningar att få i gång en stor inhemsk produktion av biobränslen, skriver John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson. FOTO: SKOGSSTYRELSEN

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Centerpartiets Ulrica Heie påstår i ATL att vi i Moderaterna ”missar gröna klimatchanser” i vår skuggbudget. Hon anför som enda argument för detta att vi skulle ha avskaffat produktionsstödet till biogas. Om Ulrica Heie hade rätt om att vi missar klimatchansen vore det naturligtvis olyckligt. Som tur är har hon misstagit sig.

Övergången från fossila bränslen till förnybara bränslen är central i hållbarhetsarbetet. Med ett jord- och skogsbruk i framkant har Sverige goda förutsättningar att få i gång en stor inhemsk produktion av biobränslen, inklusive biogas, och minska importen av såväl fossila bränslen som ohållbart tillverkade biobränslen.

Men vissa av teknikerna för att framställa biobränslen är fortfarande i sin linda och biobränslen är i många fall fortfarande dyrare än sina fossila motsvarigheter. För att öka den inhemska tillverkningen av biobränslen vill Moderaterna skapa förutsättningar för en ökad produktion i jord- och skogsbruket.

Läs även: Moderaterna missar gröna klimatchanser

Men vi vill också införa ett grönt bränslestöd på totalt 1 miljard kronor per år. Stödet ska kunna användas för forskning, investeringar, demonstrationsprojekt och produktion för företag som vill utveckla hållbara biobränslen och ny el- och vätgasteknik till vägtransporter och industrin. Moderaterna satsar således mycket mer än vad regeringen och Centerpartiet gör.

Centerpartiet slår sig för bröstet för att partiet åstadkommit en ambitiös budget för landsbygden. Men det förändrar inte det faktum att partiet agerar stödparti åt Miljöpartiet – Sveriges förmodligen minst landsbygdsvänliga parti.

John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson