facebooktwittermail d

Mobilt slakteri väcker internationell uppmärksamhet

På måndag slaktar Hälsingestintan det 10 000:e nötdjuret i sitt mobila slakteri. "Vi har tvivlat ibland. Men det senaste året har det lossnat och vi har fått upp volymerna", säger Britt-Marie Stegs, grundare av företaget som nu låter konceptet gå på export.

Det var i december 2014 som Hälsingestintan kunde inviga sitt mobila slakteri Etiskt kött. Konceptet går ut på att erbjuda bonden slakt hemma på gården och låta djuret slippa stress vid djurtransporter och i stora slakterier. På måndag är det lite av ett jubileum då det 10 000:e nötdjuret slaktas på Vågerstad gård i Östergötland.

Men vägen fram till i dag har inte varit spikrak.

- Vi har tvivlat ibland. Vi har upplevt en stelbenthet kring regler. Det har till exempel gällt våra kyltemperaturer vid transporter av helfall, säger Britt-Marie Stegs.

LÄS OCKSÅ: Stegs lämnar vd-jobbet

Ska nå lönsamhet inom ett år

Trots regelkrångel har det mobila slakteriet tålmodigt rullat på. I dag finns 30 gårdar anslutna till Etiskt kött som regelbundet låter slakta sina djur där.

Britt-Marie Stegs har lämnat vd-stolen på Hälsingestintan för att sälja in sitt koncept utomland.
Britt-Marie Stegs har lämnat vd-stolen på Hälsingestintan för att sälja in sitt koncept utomland. FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM

- Det har varit tufft att få det mobila slakteriet på banan. Tyvärr har vi inte nått break even ännu. Men vi räknar med att nå lönsamhet inom tolv månader, säger Britt-Marie Stegs som vill framhålla slaktarteamets jobb.

- Alla slaktare och chauffören brinner för sina jobb och hjälps åt. Inte minst har de byggt upp personliga kontakter med bönderna. Det fungerar lite som ett gammaldags gårdsslakteri.

LÄS OCKSÅ: Hälsingestintan rasar över vite

Får en fransk efterföljare

Hälsingestintans mobila slakteri är Europas första. Till våren får man en efterföljare i Frankrike dit företaget har exporterat sitt koncept om en etisk djurhantering.

- Vi har fått stor uppmärksamhet där. I och med det så får konceptet en helt annan betydelse, till exempel så har vi kontakter med Bryssel som vill utveckla det i EU, säger Britt-Marie Stegs.

Att ta slakteriet till djuren och inte tvärtom har väckt internationell uppmärksamhet.
Att ta slakteriet till djuren och inte tvärtom har väckt internationell uppmärksamhet. FOTO: KRISTINA WIRÉN

Ett franskt tv-bolag har nyligen spelat in en dokumentär om det mobila slakteriet i Sverige som även ska sändas internationellt. Det mobila slakteriet är redan vida känt och Britt-Marie Stegs har haft besök av bönder från bland annat Australien. Drygt 20 länder har hört av sig och visat intresse, däribland flera från Afrika som ser slakteriet som en lösning för landsbygden.

LÄS OCKSÅ: Stelbent tänkande hotar innovativa företag

Nya affärsmodeller

- Många pratar om att vi bryter av ett spår där allt mer centraliseras till allt större slakterier. Vi öppnar upp för helt nya affärsmodeller, säger Britt-Marie Stegs och berättar att Hälsingestintan nu kan exportera sin idé och få betalt för den.

Hittills har de internationella kontakterna stulit mycket tid så planerna för Sverige har fått stryka på foten.

- Men vi planerar för ett mobilt slakteri för andra djurslag än nöt framöver, säger Britt-Marie Stegs.

Mobila slakteriet Etiskt kött

Det mobila slakteriet består dels av en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp med själva slakteriet, dels en dragbil med släp med kylförvaring av kött.

Slakteriet åker direkt till gården där uppfödaren har sina djur. En veterinär är med på plats för att säkerställa djurens välbefinnande. Djurens förs till slaktbilen av bonden.

Kapaciteten varierar men grundbemanningen är sju personer som kan slakta drygt 30 djur om dagen. Köttet transporteras till Hälsingestintans anläggning i Järvsö för mörning och styckning.