facebooktwittermail d

Mjölkspill orsakade omfattande halka

Stora mängder mjölk spilldes ut vid ett flertal rondeller på riksväg 40 under måndagskvällen. Mjölken orsakade omfattande halkrisk och räddningstjänstens spolarbete gav blandade resultat.

Montagebild på mjölkkartong som spillt mjölk, och en väg där polisen ger tecken åt trafikanter.
Räddningstjänstens arbete med att spola bort mjölken gav inget vidare resultat så polis kallades till platsen för att uppmana trafikanter till försiktighet. FOTO: MJÖK: EMMA-SOFIA OLSSON / SVD / TT. POLIS: JOHAN NILSSON/TT

Vid 18.30 på måndagskvällen larmades SOS till ett misstänkt utsläpp på riksväg 40 mellan Nässjö och Eksjö.

När räddningstjänsten anlände till platsen handlade det inte om något vanligt diesel- eller oljespill. Det visade sig vara mjölk som läckt ut på vägen i tre rondeller, vilket orsakade rejäl halka. 

Lars-Johan Lantz, räddningsledare i Nässjö, var på plats vid Gisshultsrondellen.

– Där rörde det sig om kanske 40 liter mjölk som hade spillts ut, förmodligen hade föraren glömt någon lucka öppen, säger han till ATL.

Gick inte att spola bort

Räddningstjänstens arbete med att spola bort mjölken gav inget vidare resultat.

– Mjölk är lite speciellt. Vi försökte spola bort det men det blev nästan bara värre. Det är ju ganska mycket fett i mjölk vilket gjorde det kladdigt och halt, fortsätter Lars-Johan Lantz.

Polis kallades till platsen och uppmanade trafikanterna att köra sakta och varningsskyltar sattes upp.

– Eftersom det inte rörde sig om så stora mängder gjorde vi senare bedömningen att mjölken nöts bort av sig själv.

Hur vanligt är det att ni åker ut på larm om mjölkspill?

– Jag har varit med om att mjölkbilar hamnar i diket, men då rör det sig om mycket stora mängder. Vi klassar nästan mjölk som farligt gods, då det kan ta död på både djur och växtlighet om det kommer mycket stora mängder. Tur i oturen att det inte var så mycket denna gång, säger Lars-Johan Lantz.

Har inte hittat mjölkbilen

Strax innan 21 på kvällen lämnade räddningstjänst och polis platsen. Polisen misstänker att det rör sig om en mjölkbil som de ännu inte hittat. Det finns ännu inga rapporter om att mjölkutsläppet förorsakat några olyckor, säger polisens presstalesperson till ATL på tisdagen.