facebooktwittermail d

Mjölkmiljardärens brev till bönderna

Lactalis vd varnar franska mjölkbönder för framtiden och skyller mediakrisen på facket.

Emmanuel Besnier, vd för Lactalis, är väldigt hemlighetsfull. Han ställer sällan eller aldrig upp på intervjuer, syns sällan ute i offentliga sammanhang och det finns bara ett fåtal bilder på honom.

Men hans affärer går bra.

Enligt Forbes har han en förmögenhet på 8,6 miljarder dollar, motsvarande 74 miljarder svenska kronor.

Emmanuel Besnier är därmed Frankrikes nionde rikaste person.

Skånemejeriers moderbolag Lactalis, som startades av Emmanuel Besniers pappa, fortsätter dra in miljarder och växer i bland annat Sydoastasien och Kina.

Stark kritik

Men kritiken mot företaget har blivit allt starkare.

I augusti blockerade omkring 400 mjölkbönder vägarna till Lactalis fabriker i Laval. För bönderna blev det en lyckad manifestation. Efter tio dygns ockupation och ett antal förhandlingar blev de lovade höjningar av mjölkpriset från augusti i år till 28 EUR per 1000 liter mjölk för att successivt trappas upp under hösten till 30 EUR för samma kvantitet i december.

– Vi hade priser som ansågs vara provokativa av producenterna, diskussionerna var förutsedda och de fortsätter för övrigt, sa Lactalis talesperson Michel Nalet till ATL tidigare i veckan.

Uppmärksamhet riktad mot Besnier

Böndernas protester, och konsumenternas reaktioner, ledde till att uppmärksamheten riktades mot Emmanuel Besnier.

Men han fortsatte att vara tyst.

Franska tidningen Le Mondes kallade honom "den osynlige vd:n som använder sig av kommandotaktik" medan Les Echos frågade sig "vem är den hemlige miljardären bakom Lactalis?".

Emmanuel Besnier är så hemlighetsfull att dagen innan det blev klart med de protesterade böndernas nya avtal sa franska jordbruksministern Stéphane Le Foll till France Info radio att han skulle vilja hjälpa bönderna, men att han inte hade några kontaktuppgifter till Besnier.

Mot medier fortsatte Emmanuel Besnier att vara tyst.

Skrev ett brev till bönderna

Men han satte sig ned och skrev ett brev till de franska mjölkbönderna. Ett brev som den franska tidningen Paysan Breton har tagit del av.

Emmanuel Besnier skriver att fackförbunden ligger bakom en "smutskastningskampanj" mot Lactalis som ledde till en "aldrig tidigare skådade mediakris" genom att använda "myten" om "den stora mot de små".

Han påpekar även att höjningen av mjölkpriset som utlovades efter protesterna kommer att leda till "problem" eftersom priset är minst 0,045 euro högre per liter än vad som betalas till övriga europeiska jordbrukare".

"Noggrant övervägande"

De bönder som funderar på att byta till ett annat mejeri uppmanar han till "noggrant övervägande" och välja mellan ett mejeri som bygger hela sin verksamhet på inhemsk konsumtion eller ett mejeri som även vänder sig till de utländska marknaderna.

Emmanuel Besnier skriver vidare att ansvar och respekt mer än någonsin är grunden för relationen "för att göra det möjligt för koncernen att utveckla en hållbar strategi i Frankrike".

Läs mer: De franska mjölkbönderna vann

Läs mer: Franska mjölkbönder demonstrerar mot Lactalis