facebooktwittermail d

De blev årets vallmästare

Lisbeth och Tomas Riberth i Ullared blev Årets vallmästare 2021.

”Vi är glada och stolta över utmärkelsen och det känns inspirerande inför årets vallskörd”, säger Lisbeth och Tomas Ribert.
”Vi är glada och stolta över utmärkelsen och det känns inspirerande inför årets vallskörd”, säger Lisbeth och Tomas Ribert. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Lisbeth och Tomas Riberth har 100 hektar åker varav 60 hektar är vall. Där tar de fyra skördar per år till sina 85 mjölkkor som ger 12 200 kilo per ko och år.

Båda har agronomexamen och har jobbat som lärare och rådgivare innan de tog över gården i Ullared för 20 år sedan.

Juryns motivering: ”Årets Vallmästare är en gård där kunskap omsätts i praktiken. Gårdens ägare har god kännedom om teorierna bakom ett bra grovfoder och ser till att använda dem i sin vallodling. Resultatet blir ett ensilage med genomgående jämna och höga näringsvärden och med god hygien, oavsett skördetidpunkt. Det utgör i sin tur den största andelen i foderstaten till mjölkkorna, som tackar för maten genom att mjölka över 12 000 kilo ECM per ko och år.”

”Det är hedrande. Vi vet och förstår att vallfodrets kvalitet har stor betydelse för korna. Och det är först när det kommer in i ladugården och korna konsumerar det som det har någon betydelse hur bra det är”, säger Lisbeth Riberth i ett pressmeddelande.

Vinsten består i rådgivning och foderanalyser från Växa Sverige samt inträde och övernattning vid Borgeby fältdagar.

Årets vallmästare

Tävlingen är ett samarbete mellan tidningarna Husdjur och Nötkött, Svenska Vallföreningen och Växa Sverige.