facebooktwittermail d

Misstänkt varghybrid skjuten

En av hybridvalparna i Sörmland kan ha skjutits till döds, rapporterar lokala medier.

SVA ska avgöra om det skjutna djuret är en varghybrid eller en varg. Varghybriden på bilden har förevigats av en viltkamera.
SVA ska avgöra om det skjutna djuret är en varghybrid eller en varg. Varghybriden på bilden har förevigats av en viltkamera. FOTO: LÄNSSTYRELSEN

Det som kan vara en varghybrid sköts i måndags kväll i det område som är avgränsat för skyddsjakten, skriver Katrineholms-kuriren.

Enligt SVT Nyheter Sörmland är det skjutna djuret en normalfärgad hane. Men länsstyrelsen har inte själv kunnat artbestämma om djurkroppen är en varg eller en varghybrid. Det får Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) ta reda på.

– Den är lämnad till SVA för analys och förväntar att få svar inom en vecka, skriver rovdjurshandläggaren Johan Varenius till SVT Nyheter Sörmland.

Alla hybrider ska skjutas

Det var i somras som det blev en vargföryngring i skogarna utanför Katrineholm. Valparna fångades på länsstyrelsens viltkamera, och med sin ovanligt mörka päls väcktes många funderingar.

LÄS OCKSÅ: Jordbrukare får egen vädertjänst

Kullen med hybridvalpar föddes i somras.
Kullen med hybridvalpar föddes i somras. FOTO: LÄNSSTYRELSEN

Genom dna-tester av spillning kunde länsstyrelsen tidigare i höst konstatera att valparna inte var vargar utan korsningar mellan hund och varg. Det är den första kända kullen i Sverige.

Den 24 oktober beslutade länsstyrelsen i Sörmland om skyddsjakt för att skydda den svenska vargstammen.

LÄS MER: Vargvalpar var hybrider

Premium: Ont om svenska bolag på Ekomässa i Malmö