facebooktwittermail d

Nytt utbrott av salmonella i Sverige

NEDERLÄNDERNA

Livsmedelsverket misstänker att polska ägg orsakat ett utbrott av salmonella i Kalmar län.

"Tio fall har konstaterats och ytterligare ett par misstänkta fall har rapporterats", säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket till ATL.

Polska ägg misstänks ligga bakom salmonellautbrottet i Kalmar.
Polska ägg misstänks ligga bakom salmonellautbrottet i Kalmar.

Utbrottet i Kalmar handlar om Salmonella Enteritidis 2-10-7-3-2-, den typ som återfinns i ägg.

– Smittspårningen pågår och det är inte enkelt, säger Mats Lindblad.

Fyra av de smittade personerna hade ätit bearnaisesås gjord på ägg i en restaurang i Kalmar. Tre andra smittade hade polska ägg hemma. De ägg som fanns kvar har kontrollerats, men innehöll inte salmonella.

Anledningen till att Livsmedelsverket nu via det europeiska larmorganet RASFF bett de polska myndigheterna kontrollera gården där äggen kommer från, är att den svenska kontrollen är stenhård. Därför har man nästan aldrig salmonella i svenska ägg. Man misstänker att smittan kommer från importerade ägg.

– Det är inte enkelt att spåra salmonella i ägg, säger Mats Lindblad. I en besättning är inte alla höns smittade.

"Smittspårning av salmonella i ägg är inte enkelt", säger Mats Lindblad, agronomie doktor och Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare.
"Smittspårning av salmonella i ägg är inte enkelt", säger Mats Lindblad, agronomie doktor och Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare.

I ett par av fallen har myndigheterna inte lyckats hitta någon koppling till äggen. Samtidigt som man febrilt letar efter smittkällan, rapporteras nya fall.

- Utbrottet är naturligtvis inte alls så stort som 2016 och början på 2017, säger Mats Lindblad. Men salmonella är en allvarlig sjukdom.

14 länder drabbades

Förra året insjuknade minst 112 personer i 14 EU-länder, flera av dem svenskar. En femårig pojke i Kroatien dog. Smittan spårades via en holländsk äggpackningscentral till ett företag i Polen som packar ägg från tio bönder. Den holländska firman exporterade ägg till restauranger i en rad europeiska länder. De ägg som nådde Sverige, skickades förmodligen direkt från Polen. De polska myndigheterna tvingades stoppa all export från packeriet.

LÄS MER Sverige jagar smittade ägg

Sverige importerar inte några större mängder hela ägg från Polen, men däremot som råvara i form av flytande äggula samt flytande/frysta ägg till industrin.

Skandalen med fipronil

I somras spårades salmonella i fryst kycklinglever i 15 europeiska länder, bland annat Sverige, till ett parti som exporterats från Polen.

Kontrollerna i samband med fipronilskandalen har också visat att de polska producenterna använder det förbjudna bekämpningsmedlet. Den senaste månaden har sex partier hela polska ägg eller äggpulver med spår av fipronil, hittats i sex europeiska länder förutom i Polen.

LÄS OCKSÅ Äggskandalen växer - 40 länder drabbade

LÄS MER Salmonella sällsynt men dyrt