facebooktwittermail d

Ministrar hålls gisslan av arga mjölkbönder

Arga mjölkbönder från organisationen European Milk Board ockuperar vägen – och vägrar låta de europeiska jordbruksministrarna åka vidare.

På väg från ett studiebesök på ett lantbrukskooperativ i Belgien spärrade bönder från European Milk Board av vägen från gården. 

Jordbruksministrarna från Luxemburg, Danmark, Nederländerna och Cypern gick till slut ut för att möta de uppretade bönderna.

– Mjölkbönderna tycker att krispaketet som kommissionen har lagt är värdelöst och de vill ha någon form av återreglering. European Milk Board vill att det införs en ny reglering för att minska produktionen när det råder överskott av mjölk, berättar ATL:s reporter Sara Johansson från platsen. 

"Väldigt arga"

Stämningen är inte hotfull, men vissa av lantbrukarna är väldigt arga, enligt Sara Johansson. Lantbrukarna signalerar att de inte tänker ge sig. European Milk Board tycker att de representerar de riktiga bönderna i EU och inte industrin som organisationen Copa-Cocega.

 – Vi har hört vad ni säger. Det betyder inte att vi håller med, sade Danmarks jordbruksminister Eva Kjer Hansen till de uppretade mjölkbönderna.

Nederländska jordbruksministern var något mer diplomatisk i sina svar.

– Vi hör vad ni säger, men ni måste låta oss göra vårt jobb. Vi ska diskutera det här imorgon. 

I över 1,5 timme höll de arga mjölkbönderna ministrarna gisslan på gården. Till slut kunde följet med ministrar åka vidare. 

Storlek och villkor

Under morgondagen möts EU:s jordbruksministrar för att diskutera storleken och villkoren för krisstöd och förskottsbetalningar. I måndags lade EU-kommissionen ett krispaket där mer än 330 miljoner euro i inkomststöd till mjölkbönderna utlovas.

Inför det mötet brändes traktordäck på Bryssels gator och flera tusen lantbrukare protesterade. Även svenska bönder var då på plats för att visa sitt missnöje över den rådande marknadssituationen. 

 
RELATERAT: Detta ska diskuteras på mötet