För ett år sedan såddes den största höstrapsarealen på 50 år i Sverige, 88 000 hektar. Den extremt tidiga spannmålsskörden 2014 innebar ideala förhållanden för etablering av höstraps vid rätt tidpunkt. I år är spannmålsskörden senare än förra året vilket ger tidspress i Mellansverige att hinna få rapsfröna i jorden.
– Här är det stressigt! Det finns en utpräglad vilja att så höstraps men det finns ingenstans att så! utbrister Lars-Johan Merin, ordförande för Frö- och Oljeväxtodlarna, SFO, som själv driver en gård i Fellingsbro, Västmanland.
Svårbedömt
Hitintills har sådden i princip bara kunnat ske efter vallbrott, träda eller höstkorn, som redan hunnit skördas.- Det är svårbedömt men utifrån de förutsättningar som är nu borde höstrapsarealen gå ner i Mellansverige. I Skåne däremot blir det inga problem att hinna så, tror Lars-Johan Merin.
Test höstrybs
Själv planerar han att så höstraps i veckan om vädret medger det. Han funderar också på att testa höstrybs på prov eftersom det eventuellt går att så lite senare än höstraps.Höstrybs har länge varit en mycket liten gröda i Sverige, arealmässigt. Därför har det heller inte gjorts odlingstekniska försök på höstrybs de senaste 15 åren berättar Albin Gunnarson på SFO.- Du kan kanske så höstrybsen 3-4 dagar senare än höstrapsen men egentligen vet vi inte säkert eftersom det är väldigt magert på höstrybsförsök, påpekar han.
Nya försök
Behovet av att hitta ersättningsgrödor till vårraps har däremot ökat intresset för höstrybs igen och SFO lägger ut nya försök i år.Albin Gunnarson påpekar däremot att de alltmer utbredda metoderna (HE-VA, Claydon och Seed Hawk) där man sår direkt i stubben kombinerat med att det är mycket fukt i marken ger ytterligare några dagars marginal.– Etableringsmetoder som får rapsen att gro snabbt gör att man under de här fuktiga förhållandena vågar så ända fram mot den 20-25 augusti beroende på vilken del av Mellansverige man befinner sig i, säger han.