facebooktwittermail d

MP vill ge stöd för el- och biogastraktorer

Miljöpartiet föreslår en premie likt den som i dag finns för elbilar där lantbrukare får avdrag på inköp av el eller biogasdrivna traktorer.

Fendts eltraktor e100 Vario. Miljöpartiets Stina Bergström ser gärna att fler lantbrukare går över till förnybara drivmedel.
Fendts eltraktor e100 Vario. Miljöpartiets Stina Bergström ser gärna att fler lantbrukare går över till förnybara drivmedel. FOTO: FREDRIK STORK/RIKSDAGEN

Traktorerna inom lantbruket går till största del på diesel vilket är något som Miljöpartiet vill styra bort lantbrukare ifrån. Ett nytt förslag som MP kommer med är att införa en premie åt de lantbrukare som köper nya traktorer som går på el eller biogas.

– Den skulle kunna fungera likt det gör i dag med elcykelpremien. Du köper först fordonet och sen skickar du in kvittot och får avdrag upp till en viss procent av priset, säger Stina Bergström, jordbrukspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Lantbrukare byter sällan soppa

Det har gått långsammare för lantbruket att gå över till förnybara drivmedel för sina arbetsredskap. Både personbilar och tunga fordon har haft en snabbare övergång. Miljöpartiet hoppas nu kunna motivera lantbrukare att gå över och att det ska löna sig att vara i framkant.

– Många lantbrukare som varit i framkant och kört med till exempel förnybar diesel har hört av sig till oss och menat att det inte lönar sig att tanka förnybart. Det är något vi vill ändra på och det är till exempel helt fel att gå den vägen som Moderaterna vill gå med att sänka dieselskatten. Där tycker vi snarare att det ska bli mer lönsamt att använda andra drivmedel i stället, säger Stina Bergström.

10 miljoner till forskning kring eltraktorer

Miljöpartiet föreslår även ett stöd på tio miljoner kronor till utveckling av eltraktorer. Exakt vad pengarna skulle läggas på rent konkret är i nuläget för tidigt att svara på menar Stina Bergström men hon är övertygad om att tekniken för bra eltraktorer finns.

– Om man kan göra elbilar så går det att göra eltraktorer. Jag tror det behöver bli lönsammare så att det blir en större efterfrågan så att utvecklingen drivs på. Pengarna har som syfte att hjälpa till att skynda på utvecklingen av tekniken, säger Stina Bergström.

Självförsörjningen viktig

Ett annat plus för el och biogastraktorerna är att det skulle öka Sveriges självförsörjningsgrad, något som Miljöpartiet vill öka.

– Detta skulle innebära att du som lantbrukare kan producera ditt egna biodrivmedel på gården, säger Stina Bergström.

LÄS OCKSÅ: MP vill höja självförsörjningsgraden till Finlands nivå

LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet: Målet är 100 procent ekologiskt