facebooktwittermail d

Mer resurser till jakt- och viltfrågor

Kostnader som uppkommer när rovdjuren inkräktar på jordbruket, och i samband med skyddsjakt, var som väntat ett laddat ämne under LRF-stämman.

FOTO: MOSTPHOTOS

– Det är inte okej om vi inte får hundraprocentig ersättning, säger Ronny Johansson, LRF Västra Götaland.

Sven-Erik Hammar, Förbundsstyrelsen, menade att LRF ständigt arbetar hårt med att staten ska ge just full ersättning för rovdjursskador.

– Vi ger oss inte. Vi gör löpande bedömningar om vilken hållning vi ska ha i rovdjursfrågan och grunderna är bättre än de varit tidigare, säger han.

Röstades igenom

Att förslaget om ökade resurser till jakt- och viltfrågor klubbades igenom gladde flera av de församlade. Röster höjdes dock om att det inte görs nog för att stödja utsatta lantbrukare.

– Vi är många som tycker lika här. Den här frågan är så mycket större, här pratar vi om att hela Sverige ska växa. De stora vilddjuren gör att vi inte kan det, säger Åsa Sikberg, LRF Mälardalen.

"Otroligt frustrerande"

När det ifrågasattes hur viktig viltfrågan egentligen är för LRF svarade förbundsstyrelsens Lennart Nilsson att organisationen "tyvärr inte når ända fram".

– Vi är otroligt frustrerade över att vi inte får framgångar i de här frågorna, säger han och fortsätter:

– Man kan fundera på om det är för att vi gör för lite, eller om vi har en omvärld som gör det här till en av de svåraste och besvärligaste frågorna?