facebooktwittermail d

Mer mousserande från Sussex till nyårsafton

Kanske korkar ni upp mousserande chardonnay från Sussex vid årsskiftet. Drycken har bidragit till att placera Storbritannien som en av de stora producenterna av mousserande vin i världen.

FOTO: ANDY DEAN, MOSTPHOTOS

Mer än fem miljoner flaskor vin, både vanligt - och mousserande vin, producerades i Storbritannien 2015 och efterfrågan har lett till att priset på jordbruksmark för vinstockar fördubblats under en tioårsperiod. Bara under de senaste två åren har 30 vingårdar öppnat, skriver The Guardian.

Sammanlagt finns mer än 500 kommersiella vingårdar i Storbritannien, spridda över cirka 5 000 tunnland mark och det brittiska bubblet exporteras till 27 länder, däribland Frankrike, skriver tidningen som tagit del av statistik från Department for Environment, Food and Rural Affairs.

Den brittiska vinindustrin omsätter nu cirka 100 miljoner pund per år, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, varav huvudproduktionen är mousserande vin.

Engelska vinproducenter har till skillnad från sina kontinentala konkurrenter länge kämpat mot klimat och högre produktionskostnader, men varmare temperaturer och Storbritanniens kalkhaltiga, sydvända sluttningar, innebär idealiska förhållanden för att producera vin, skriver tidningen.