facebooktwittermail d

Mer än 330 miljoner euro i inkomststöd till mjölkbönder

Summan för hur mycket av krispaketet som ska gå direkt till mjölkproducenterna gjordes lite tydligare vid jordbruksrådets avslutande presskonferens.

- 2009 var de nationella kuverten på 330 miljoner kronor. Det blir signifikant mer den här gången.
Det sa EU-kommissionär Jyrki Katainen, inhoppare för jordbrukskommissionär Phil Hogan, efter det extrainsatta jordbruksministerrådet.
2009 var den senaste gången extra direktstöd betalades ut för att stötta krisdrabbade bönder. Hur mycket mer det handlar om nu ville EU-kommissionären inte säga. Men taket ligger någonstans strax under 500 miljoner euro, då det är kostnaden för hela paketet, inklusive bland annat ökat stöd till privat lagring av olika jordbruksprodukter.

Diskussionerna startar på fredag


Diskussionen om hur pengarna ska fördelas mellan medlemsländerna börjar med ett möte i den särskilda jordbrukskommittén på fredag. Vilka eftergifter som kan göras för att få ut de ordinarie jordbruksstöden så fort som möjligt står också på dagordningen då.
- Phil Hogan har sagt att han är villig att använda så mycket flexibilitet som möjligt, men det finns regler som måste tas hänsyn till, sa Jyrki Katainen vid den avslutande presskonferensen.