facebooktwittermail d

Melkers Chark i konkurs

Familjeföretaget Melkers Chark AB, med säte i Falun, lägger ner. Bolaget har gått i konkurs och säljer sina inventarier.

Melkers grundades 1891. Anders Melker Olsson, Melkers grundare, tillverkade falukorv, som korven då kallades utanför stadsgränsen.
Melkers grundades 1891. Anders Melker Olsson, Melkers grundare, tillverkade falukorv, som korven då kallades utanför stadsgränsen. FOTO: ULF PALM/TT

På måndagskvällen meddelade företaget att produktionen läggs ner.

Företaget har tills nu i huvudsak producerat korv och skinka och grundades 1891.

Melkers drevs som ett familjeföretag i fem generationer. Men nu stängs fabriken och arbetsredskapen och inventeringarna ska säljas. Men varumärket kan leva vidare, hoppas konkursförvaltaren:

– Vi börjar tråla efter intressenter. I första skedet hoppas jag att vi ska hitta någon som vill ta över rörelsen. Varumärke, fastighet och immateriella tillgångar finns ju, säger konkursförvaltaren Marcus Lundell till ATL och fortsätter:

– Det finns ju alla förutsättningar att ta vid och fortsätta förvalta det arvet om någon vill det.

Ville sälja på riksnivå

Enligt Dala-Demokraten har Melkers dragits med stora förluster. Det har varit dalande omsättning sedan 2010, förutom en liten uppgång enstaka år. Det sista verksamma året med coronapandemin gjorde att intäkter från restaurangmarknaden minskade, liksom gränshandeln, skriver tidningen.

Konkurrensen från livsmedelsbutikernas egna varumärken var också en starkt bidragande orsak till utvecklingen.

– Hade vi valt att vi bara satsade på hemmamarknad hade vi kanske inte varit i konkurs idag, men vår ambition var att sälja på riksnivå, säger Pär Olsson, vd Melkers Chark AB till SVT Nyheter.

På sin hemsida skriver ägarna bland annat:

”Många av åren har varit fantastiska medan andra mest varit slitiga. Framförallt de senaste åren har varit jobbiga på många sätt, men tack vare att vi har en sån fantastisk duktig och lojal personalstyrka så har vi härdat ut och kämpat sida vid sida.”

Det jobbar ett trettiotal anställda på företaget.