facebooktwittermail

Mejeriernas situation är ohållbar

Mediedrev och påtryckningar tvingar mejerierna att bygga upp en kontrollapparat som drabbar oss mjölkbönder, skriver Claes Jonsson. 

Mjölkproduktionen utsätts för allt fler kostsamma kontroller. FOTO: ANDERS KRISTENSSON

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Återigen har en ”skandal” blossat upp i media. En del av de djur som såldes från den gård som uppmärksammades i Uppdrag Gransknings program ”Arlagården” har sålts till en gård i södra Sverige som nu avvecklat djurhållningen efter att det avslöjats dålig djurhållning på gården. Vi har ingen information om den aktuella gården och kan inte säga något om den gårdens djurhållning.

Ännu en gång får Arla stå i skottlinjen eftersom man på hemsidan skrivit att djuren från Hälsingegården har fått det bra. Varför Arla skrivit det kan man fråga sig men det är trots allt inte Arlas fel att djuren hamnade på den här gården.

För bara någon vecka sedan var det Kronfågel som fick mediedrevet emot sig vilket medförde bojkott från flera kommuner. Detta trots att det enligt uppgift ”bara” var ett fåtal kycklingar som inte blev korrekt hanterade.

Tyvärr har våra ekonomiska föreningar (framför allt mejerierna) Inte vågat stå emot mediedreven utan bit för bit skärpt kraven på oss leverantörer. Detta utan att lyckats med att förklara att den här situationen till stor del har att göra med den dåliga ekonomi vi har inom djurproduktionen och då framför allt mjölkproduktionen.

Det går helt enkelt inte att producera mjölk på ett bra sätt långsiktigt när det fattas över en krona på lönsamheten hela tiden. Följden blir att djurägare har tappar greppet, mår dåligt psykiskt och i slutänden inte orkar sköta djuren.

Hur ska mejerierna hantera detta framöver? Arla har drabbats värst och det är svårt att se hur det nu ska gå att komma ur situationen när samhället tror att Arla ska vara garant för en god djuromsorg.

Ökade kontroller kommer bara att leda till en svårare och mer ohållbar situation för leverantörerna. Kunskapen om hur djur ska skötas finns inte hos mejerierna utan hos mjölkproducenten.

Vi anser att vi måste tillbaka till en situation där mejerierna sköter försäljning och förädling av mjölk. Vi mjölkbönder sköter våra djur och myndigheterna kontrollerar djurhållningen på ett objektivt och professionellt sätt.

Hur kommer vi dit?

 Styrelsen Sveriges Mjölkbönder genom Claes Jonsson