facebooktwittermail d

Med 1,8 procents mellanmjölk går Dalsspira in på banan

Det är inte första gången Dalsspira Mejeri tänker nytt. Med en mellanmjölk med 1,8 procents fetthalt hoppas de på samma framgång som med sin getmjölk och att kunna ge leverantörerna en krona mer. En marknadsnotering av mejeriet är också planerad.

– Genom att lägga oss på 1,8 procents fetthalt istället för 1,5 slipper vi addera tillsatser som D-vitamin, säger Carina Johansson, som på egen hand drivit upp Dalsspira genom att sälja världens enda Sverigeproducerade getmjölk i tio år.

Med fetthalten på den nya komjölken blir de också först i Sverige.

Det är försäljningen som är det enkla, menar Carina Johansson, som i samband med att mejeriet börjar med komjölken vid årsskiftet lämnar över VD-skapet till dottern Malin Jacobsson.

– Jag visste inte att det var så svårt att göra mjölk, men så lätt att sälja den, säger hon och citerar Källsjö Mejeris vd, delägare och mjölkleverantör Lennart Svenäng, som till stor del varit deras mentor inför den planerade uppstarten.

Kämpat i tio år

Getmjölken har hon kämpat med i tio år och har nu kommit in på Ica centralt, vilket delvis var startskottet för att även börja med komjölk. Och det har varit stort intresse bland traktens hårt pressade mjölkleverantörer, som tagit emot Dalsspiras planer som en gospel.

Dalsspira hade ett informationsmöte i början av året och då kom ett 40-tal leverantörer, nu står 25 kvar på en intresselista. Komjölkproduktionen börjar med en handfull leverantörer till en början, enligt principen närmast först.

– Vi har sagt att vi ska börja med runt 13 000 liter men det är inget tak. Finns det efterfrågan ökar vi, men vi tar inte emot mer än vi kan sälja. Därför kan vi betala ett högre pris, säger Carina Johansson.

Inledningsvis kommer Dalsspira lägga sig en krona över marknadspriset, vilket i dag är Arla Foods världsmarknadspressade avräkningspris. Då hamnar de på 3,59 kronor per kilo. Men det är långt ifrån vad som anses behövligt.

– Vi har sagt att vi börjar på en krona och går uppåt, men vi har förstått att leverantörerna behöver ett mjölkris på 4,50 kronor för att ha vettig lönsamhet, säger Carina Johansson.

Dalsspiras mjölk är konventionell. Lokalproducerat säljer bättre än eko, menar Carina Johansson och Malin Jacobsson. Men stark efterfrågan testar begreppet och mejeriet är berett att gå utanför "sitt" geografiska område om efterfrågan finns.

– Vi har fått förfrågan på vår getmjölk från Kalix i norr till långt nere i Skåne, så finns efterfrågan säljer vi, säger Malin Johansson.

Tron på Dalsspiras strategi är stark. Intresset för att få vara med är stor bland såväl mjölkbönder som investerare och nu planerar mejeriet att som det första någonsin i Sverige marknadsnotera bolaget med möjlighet för privatpersoner att investera. En listning på börslistan Aktietorget är planerad att ske i oktober.