facebooktwittermail

Skrotade mjölkroboten – producerar 1 miljon kilo mer per år

Heden

Mats Karlsson tröttnade på mjölkrobotarna och satsade på mjölkgrop i stället.
– De kostade en massa pengar utan att förbättra mjölkproduktionen under 14 år. 
I dag sköts mjölkningen av ett bemanningsföretag från Litauen.

Mats Karlsson kommer ursprungligen från Småland men bedriver jordbruk i Heden utanför Boden tillsammans med frun Åsa sedan 1992. FOTO: ANN-KATRIN ÖHMAN

Mats Karlsson skaffade sina första robotar redan 2002. Då gav varje robot cirka 600 ton mjölk per år. En avkastning som höll i sig när han ökade till fyra robotar och fick 2,4 miljoner kilo mjölk per år.

– Vi testade att ha fler robotar och byta till nya robotar men hur vi än gjorde så låg vi kvar på samma mjölkproduktion. När vi byggde ny ladugård 2010 satte vi in fyra nya robotar men produktionen ökade inte.

Gick tillbaka

Det i kombination med mycket underhåll och service av robotarna gjorde att Mats Karlsson bestämde sig för att gå tillbaka till att mjölka korna 2016.

– Vi vände oss till banken för att låna pengar till en mjölkgrop. Tyvärr fick vi nobben så vi var tvungna att åka ner till Skåne och köpa en begagnad i stället. Efter några år hade vi råd att köpa en annan datoriserad grop så nu kan vi följa varje kos mjölkproduktion.

Drabbades av virus

Men just när Mats och Åsa Karlsson hade tänkt gå tillbaka till att själva sköta mjölkningen drabbades Mats Karlsson av ett virus på balansnerven och kunde inte ens stå upp. En vän i södra Sverige tipsade om ett bemanningsföretag från Litauen.

– De började med att skicka två personer som hjälpte oss med mjölkningen. När taket rasade på vår ladugård 2018 kom ytterligare två personer och hjälpte oss att bygga upp det igen och de fick sedan vara kvar och mjölka så vi utökade till fyra.

På gården finns 300 mjölkkor och lika många ungdjur. FOTO: ANN-KATRIN ÖHMAN

Nu kommer fyra personer från Litauen åt gången till gården. Mats Karlsson har gjort i ordning en lägenhet där de bor under två månader och lånar ut en bil till dem.

– De går omlott med varandra så det finns alltid några kvar som tar emot de nya och introducerar dem i jobbet. Det har fungerat fantastiskt bra. De är duktiga på att jobba och det har bara hänt en enda gång på fem år att vi har stått utan arbetskraft.

Egna scheman

Korna mjölkas tre gånger per dag och varje pass tar ungefär fem timmar. De fyra bemanningsanställda arbetar i skift och lägger upp sina egna scheman. Och korna mjölkar som aldrig förr. Produktionen har gått upp från 2,4 miljoner kilo per år till 3,4 miljoner kilo.

– Det kan vara så att med robotar så hinner det inte alltid gå så lång tid mellan mjölkningarna medan de nu mjölkas regelbundet var åttonde timme. Men jag säger inte att det är fel med robotar. Det kan mycket väl vara oss det är fel på som inte klarar av ny teknik. Om man säger så här: Vi hade svårt att utvecklas tillsammans med robotarna, avslutar Mats Karlsson.

Mjölkgropen fick Mats och Åsa Karlsson inget lån till. De köpte en begagnad i Skåne 2016, men nu är den uppdaterad med en nyare modell där det går att följa varje kos mjölkproduktion. FOTO: ANN-KATRIN ÖHMAN

Fakta: Gården

Bolagsform: Aktiebolag.

Ägare: Mats och Åsa Karlsson.

Verksamhet: Mjölkproduktion.

Antal anställda: Sex personer. Mats och Åsa, de tre sönerna Kalle, Olle och Pelle och ännu en anställd. Ytterligare fyra personer kommer från ett bemanningsföretag i Litauen.

Omsättning: 19 miljoner kronor.

Resultat: 300 000 kronor.

Areal: 680 hektar, det allra mesta är arrenderad mark som går till bete, vallodling och odling av korn och vete som blir djurfoder.

Antal djur: 300 mjölkkor och lika många ungdjur.

Maskinpark: Gjorde sig av med fyra mjölkrobotar och installerade en begagnad mjölkgrop i stället. Den ersattes några år senare av en datoriserad variant där det går att följa varje kos mjölkproduktion.

Storlek på investering: ”Vi fick inte låna några pengar till mjölkgropen så vi har varit tvungna att själva stå för allting och modernisera i den takt som ekonomin har tillåtit.”

Lär fler artiklar om mjölkproduktion:

Tror på mjölken – har ökat från 22 till 120 kor

Svårt få banken att tro på mjölkproduktion