facebooktwittermail d

Matlandet Sverige inspireras av Botswana

Safariturismen i Botswana ökar kraftigt. Kan de så kan vi, tycks landsbygdsminister Eskil Erlandsson resonera och hälsar tillsammans med kungen på i landet söder om ekvatorn.

I Botswana finns lejon, i Sverige finns älgar - på sitt sätt exotiska djur båda två, och samtidigt djur som en del turister är benägna att betala stora pengar för att få uppleva i deras rätta element.

Landsbygdsministerns vision Matlandet Sverige handlar till stor del om att skapa tillväxt och nya jobb i glesbygden. För att nå dit krävs att fler turister söker sig utanför städerna när de besöker Sverige.

Orörd vildmark


Botswanas långsiktiga arbete med hållbar turism kan vara en förebild. De senaste tio åren har antalet turister fyrfaldigats utan att det blivit massinvasion. Lockbetet är orörd vildmark där lejon vrålar i natten och elefanter trampar utanför tältduken.

Men en älg på ett kalhygge kan locka turister den också.
- Vi har ju väl så exotiskt landskap vad gäller djur och natur här i Sverige, svarar Eskil Erlandssons pressekreterare Anna-Karin Nyman när ATL försöker nå landsbygdsministern i Botswana.

Hållbar turism


Besöket i Botswana är ett statsbesök och regeringen har inte kunnat påverka programmet. Eskil Erlandsson får dock tillfälle att studera bushturismen och de frågor som finns kring hållbar turism som inte förstör.

- Vi ska bruka vår natur utan att förbruka den, det är något som Botswana har lyckats med under sin uppbyggnad av den här sektorn, säger Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande. Jan Olsson