facebooktwittermail

Massajer lärde sig göra svensk fil

Milkos mejeri i Grådö har i dagarna haft långväga besök - form av den afrikanske massajhövdingen Marias Ole Pello.

Han kom till Dalarna för att tillsammans med färdkamraten Onesmo se hur produktionen av svenska mejeriprodukter går till.

Lång resa


Mejeriet bidrar med därmed till kunskap när världens första mejeri som byggs av massajer ska bli verklighet i Tanzania. Men vägen dit har varit både krokig och lång.

- Det var lite av en slump, säger Bertil Wennberg, konsumentansvarig hos Milko, till Dala-Demokraten.

Den fösta kontakten togs redan 1997, då en delegation på tolv massajer som kommit för att bevista Folkmusikfestivalen i Falun även hann göra en vastickare till mejeriet i Grådö. Sedan dröjde hela tolv år innan nästa besök blev av.

Bidrar med råd


- De fick smaka, gå runt och titta på processen för att göra fil och yoghurt, berättar Bertil Wennberg.

Uppenbarligen föll produkterna massajerna i smaken, för de bad Bertil Wennberg att bli deras rådgivare när det första massajmejeriet skulle byggas i Tanzania.

Till sommaren åker Bertil Wennberg till Tanzania för att se hur långt de kommit med mejeriet och bidra med råd och tips.ATL.nu