facebooktwittermail d

Maskinstölder för miljoner på kort tid

I helgen stals Peter Gustafssons John Deere från 2013. Samtidigt försvann också grannen Anders Perssons splitternya teleskoplastare. Men tjuvarna har härjat länge i området.

John Deere med lastare.
I helgen stals Peter Gustafssons John Deere ur hans maskinhall. FOTO: LARMTJÄNST

– Sedan i våras har det säkert stulits maskiner och utrustning för tre miljoner kronor i ett område med fem kilometers radie, säger lantbrukaren Peter Gustafsson. 

Han har sin gård i Vassmolösa, någon mil söder om Kalmar.

I helgen slog tjuvarna till igen. De tog sig in i en olåst maskinhall och försvann med hans John Deere 6125R från 2013. Granngården fick också besök. Där stals en Merlo teleskoplastare som bara var några veckor gammal.

Spår talar sedan för att de körts några kilometer bort för att sedan lastats på ett annat fordon, enligt Peter Gustafsson.

Kodlås och spårutrustning

Bara några dagar tidigare hade ett tiotal åkgräsklippare försvunnit från olika gårdar. Det är inte omöjligt att det var samma gäng som först var ute och spanade av vad som fanns var, spekulerar Peter Gustafsson.

Nu hoppas han på att försäkringsbolagets arbete ska gå fort så han kan köpa en ny traktor. Troligtvis ska den utrustas med kodlås och spårningsutrustning, precis som hans andra traktor. Förhoppningsvis ska den nya då bli mindre attraktiv om tjuvarna kommer tillbaka.

Och kanske skaffa lås till maskinhallen?

– Jag vet inte vilken nytta det gör, men kanske det också.

Det finns en risk för att maskinstölderna kommer att öka nu, tror Larmtjänsts utredare Fredrik Lindstedt.

– Första halvåret i år var det 23 traktorer som försvann, jämfört med 27 stycken för samma period ifjol. Men jag är rädd för att vi kommer att se en ökning nu när restriktionerna släpper. Det är internationell brottslighet som ligger bakom många av stölderna och nu blir det lättare för dem att ta sig in i landet.

Så många maskiner har försvunnit

Första halvåret i år försvann det 23 traktorer och 98 entreprenadmaskiner. Motsvarande siffror för 2020 var 27 traktorer och 101 entreprenadmaskiner.

Av de maskiner som försvunnit i år är 85 procent av entreprenadmaskinerna och 69 procent av traktorerna fortfarande borta.

Av entreprenadmaskiner dominerar grävmaskiner (30 stycken) och hjullastare (21 stycken) statistiken.

Läs mer:

Så skyddar du dig mot inbrott och stölder

Så maxar du övervakningen av gården

ATL TV: Så stöldskyddar du gården