facebooktwittermail

Maskinmässa för proffs – och familjer

Seminarier och branschnyheter. En stor tipptruck och en eldriven grävmaskin. Det är lite av det som erbjuds under Svenska Maskinmässan som öppnar på torsdag.

Svenska Maskinmässan öppnar portarna på Solvalla för andra gången. Mässan bjuder på över 100 utställare och omkring 800 maskiner.

Första gången mässan arrangerades var 2016 och då kom det 11 700 besökare. Området är 55 000 kvadratmeter stort och den största montern, från Pon Equipment respektive Swecon, har en yta på 3 000 kvadratmeter.

FOTO: SVENSKA MÄSSAN

Gabriel Börjesson är mässansvarig.

Vem ska besöka mässan?

– Entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen. Det är en professionell mässa men lördagen är lite mer av en familjedag.

Vad är fördelen med att vara på Solvalla?

– Det är centralt, det blir en bra logistik. Det finns restauranger som redan är på plats.

Finns det några udda inslag på mässan?

– Pon kommer med en ny elmaskin. En 25 tons bandgrävare där dieseldriften bytts ut mot batterier. Maskinia auktionerar ut en Doosan DX 140W-5 Black Edition som visas i deras monter och där överskottet ska gå till välgörenhet. Volvo CE kommer visa en stor tipptruck för första gången i Sverige. Och så finns det en mjuk produkt. En online-shop där du kan bygga en grävmaskin online.

På mässan kommer man också prata jobb eftersom entreprenadbranschen saknar fälttekniker och maskintekniker. Bristen på tekniker är allvarlig för branschen och det finns risk för driftstörningar när det saknas servicepersonal. På torsdagen arrangeras ett seminarium där Ungdomsbarometern kommer prata om krockar mellan dagens ungdom och arbetsgivare.

Märks det att det varit högkonjunktur?

– Marknaden flyger upp och det säljs maskiner som aldrig förr.

Varför den som annars inte går på en mässa ska göra det motiverar Gabriel Börjesson på det sättet att maskinleverantörerna tar med sig nyheter och att det är ett effektivt sätt att se maskinerna samlat. Man kan också träffa andra i branschen och fortbilda sig genom att ta del av de seminarier som ordnas.

Maskinmässan:

Datum: 31 maj – 2 juni 2018

Plats: Solvalla

Det händer: Över 100 utställare och omkring 800 maskiner på plats.

Kostnad: Fri Entré