facebooktwittermail d

Hård blåst tog taket – försäkringsbolaget ville inte betala

Gårdagens hårda vindar vräkte ned Niclas Åkerlinds maskinhall som ett korthus. Försäkringsbolagets besked var att det ändå blåste för lite för att han skulle få någon ersättning.

Maskinhallen som stått pall för stormar i 25 år rasade ihop som ett korthus på grund av de hårda vindarna i går morse.
Maskinhallen som stått pall för stormar i 25 år rasade ihop som ett korthus på grund av de hårda vindarna i går morse. FOTO: CHRISTIAN HERMANSON/UTRYCKNING UPPSALA

När Niclas Åkerlind i Harbo utanför Sala gick ut för att hämta sin tidning vid halv sex i går morse såg han hur blåsten tog tag i hans maskinhall och förvandlade den till ett bråte av plåt och plank.

– Det for som ett korthus, säger Niclas Åkerlind.

– Och min granne som bor 700 meter har berättat att smällen hördes ända till honom.

Under spillrorna av maskinhallen fanns tre traktorer, en rundbalspress och några släp.

– Traktorerna klarade sig precis, sedan blev det lite skador på släpen. Det blev det också på en lastbil som stod 50 meter bort och träffades av plåtarna som flög.

När Niclas Åkerlind fått en bild av förödelsen ringde han sitt försäkringsbolag. Då fick han beskedet att försäkringen inte skulle gälla eftersom det blåste för lite. Det krävs 21 sekundmeter för att det skulle bli några pengar och hos Niclas Åkerlind hade det bara varit 19 sekundmeter.

När Niclas Åkerlind kontaktade sitt försäkringsbolag var beskedet att det blåst för lite för att han skulle få några pengar.
När Niclas Åkerlind kontaktade sitt försäkringsbolag var beskedet att det blåst för lite för att han skulle få några pengar. FOTO: CHRISTIAN HERMANSON/UTRYCKNING UPPSALA

– Hur nu de kan veta det. Och jag är övertygad om att hade det blåst 21 sekundmeter hade det varit 23 som gällt, säger Niclas Åkerlind som tycker att han blivit väldigt dåligt bemött av Länsförsäkringar Bergslagen.

– De har inte ens varit ut här och tittat.

Kund i flera decennier

Det är inte första gången han försöker få ut på sina försäkringar. För två år sedan rasade en ligghall på grund av snötrycket.

– Då hävdade de att huset inte var byggt enligt alla byggnormer.

Hur länge har du varit kund hos Länsförsäkringar?

– Länge, flera decennier.

Kommer du fortsätta att vara det?

– Man börjar ju fundera på om det är värt det.

Tre traktorer, en balpress och några vagnar fanns i maskinhallen som blåste ned i går morse.
Tre traktorer, en balpress och några vagnar fanns i maskinhallen som blåste ned i går morse. FOTO: CHRISTIAN HERMANSON/UTRYCKNING UPPSALA

Bjarne Lindén är områdeschef för avdelning Skador på Länsförsäkringar Bergslagen. Han bekräftar att det stämmer att det måste blåsa mer än 21 sekundmeter för att försäkringen ska gälla.

– Och det är upp till kunden att visa det om våra uppgifter säger annorlunda. Men vi hjälper om vi kan med att hitta lokala väderstationer hos SMHI eller hos någon lantbrukare till exempel. Vi vet att det kan variera väldigt mycket lokalt.

Bjarne Lindén menar också att det absolut finns möjligheter för Niclas Åkerlind att få ut på sin försäkring för hallhaveriet.

– Jag vet inte vad som hänt här. Det vet bara handläggaren. Men vi får titta på ärendet och ta kontakt med kunden igen.