facebooktwittermail d

Testa ATL:s nya Maskinguider

Att välja lastmaskin, eller för den delen skogsvagn och kran innebär att man ger sig in i en djungel av valmöjligheter. Men nu ska det bli lite lättare att få överblick. I dag lanserar ATL den nya tjänsten Maskinguiden, som ska samla alla lantbrukslastare och skogsvagnar på den svenska marknaden.

ATL presenterar Maskinguiden - illustration.
Klicka på bilden för att börja urvalsprocessen redan idag. FOTO: ATL

ATL presenterar tjänsten Maskinguiden.

Det finns närmare 500 olika kombinationer av vagn och kran, och söker man i stället en lastmaskin som är anpassad för lantbruket finns det åtminstone ett hundratal maskiner att välja bland. Kombinerar man vagn och kran från olika tillverkare blir de ännu fler.

Drivning eller inte

För den som ska köpa skogsvagn med kran är det alltså många frågetecken som ska rätas ut. När grundbehoven är någorlunda inringade såsom dragartraktorns storlek, budget, lastkapacitet, kranlängd och gripstorlek finns det fortfarande mycket att ta ställning till:

• Ventilpaket finns i en rad varianter, till exempel minispakar, tvåspak med el on/off eller flerspaksventil.

• Drivning eller inte, 2- eller 4-hjulsdrivning, navdrift eller robsonrullar.

• Antal bankar och i vissa fall även om de ska vara fasta eller rörliga.

• På de flesta skogsvagnar går det att välja hjulstorlek och olika alternativ för bromsar.

• Belysning och övriga tillval som till exempel insatsflak, svängdämpare och i några fall även kranspetsstyrning.

Skogsvagn Kesla 122 HD på Gallringsdagarna.
Utbudet av skogsvagnar är stort och det är många val som ska göras. FOTO: DAVID LARSSON

Starta urvalsprocessen

I dag finns det 20 olika fabrikat av vagnar och minst ett tiotal olika fabrikat av lantbrukslastare på den svenska marknaden. För många kanske valet är lätt; man byter upp sig inom samma märke, handlar helst hos den lokala återförsäljaren eller så har man hört grannen lovorda ett visst märke.

Men för den tveksamme handlar det om att försöka göra en helhetsbedömning av maskinen respektive vangen och kranen. Vissa detaljer kan också vara värda en extra undersökning, till exempel infästningen av kranen, oljefyllt eller fettsmort vridhus och om grinden är tillräckligt tät och kraftig.

Nu kan du starta urvalsprocessen med ATL:s nya Maskinguider! Där hittar du nästan samtliga ekipage på marknaden och kan lätt söka på olika urvalskriterier som lastkapacitet, märke, kranlängd samt vikt, höjd, lyftkapacitet och hydraulflöde om du är intresserad av lastmaskiner. Där kan du även välja att sortera på hjullastare, teleskoplastare eller kompaktlastare.

Med Maskinguiden blir valet lättare.

Läs mer:

Fredrik Stork: Nu blir det lättare att jämföra lastmaskiner och skogsvagnar