facebooktwittermail

Maskinerna finns på nätet

En stor del av alla maskinaffärer sker i dag via internet. På bara ett år har Kvarndammen fördubblat sin försäljning av entreprenad- och jordbruksmaskiner på sina nätauktioner.

GÖTEBORG ATL
- Jag gav 685 000 så jag hoppas jag får tillbaka pengar, skrattar Göran Hansson som ska sälja en bandgrävare via Kvarndammen.

En av Kvarndammens besiktningsmän för entreprenadmaskiner, Sixten Holm, är på platsbesök i Kungälv för att bedöma skicket på Göran Hanssons Komatsu PC130.
- Först gör man en visuell bedömning och tittar på ­grundskicket, säger han.

Sedan går han igenom både maskin och dokumentation grundligt.
Bland annat ska alla väsentliga skador och slitage fotograferas.

- Beroende på skick så tar det mellan två och fyra timmar.
När besiktningen är gjord lämnas informationen över till en handläggare på kontoret som bedömer värde och lägger ut maskinen till försäljning via Kvarndammens hemsida.

Massor av personbilar


Kvarndammen har bland gemene man kanske blivit mest känt för begagnade bilar, och besöker man företagets anläggning strax norr om Göteborg slås man av den enorma mängden personbilar som finns där.

Rad efter rad står de parkerade och ute på gatan står biltrailers redo att lossa ännu fler.
Men går man en runda på området och i lokalerna får man även kryssa mellan motorcyklar, lyxbåtar, kopieringsmaskiner och massagestolar. Här finns allt.

Fördubbling


Just lantbruks- och entreprenadmaskiner har man medvetet satsat på de senaste åren, något som märks i försäljningen.
- Från 2009 till 2010 har vi fördubblat försäljningen av sålda jordbrukstraktorer. Samma sak med entreprenadmaskiner, om inte ännu mera, säger Håkan Rahbe på Kvarndammen.

Han visar en pågående auktion på en Volvo L50 hjullastare på sin datorskärm. Den är på väg att avslutas men förlängs med tre och en halv minuter för varje lagt bud.

Högsta budet ligger för tillfället på 434 000 kronor men två budgivare har fajtats i en halvtimme genom höja sina bud med 500 kronor åt gången.

Bra för båda


L50:n från 2001 fortsätter upp och går till sist för 440 000 kronor, nära det listpris som ska motsvara en helt felfri maskin hos en maskinhandlare. Billigare än hos handlaren och ett bra pris för säljaren.

- Snöredskap och hjullastare i storleken motsvarande Volvo L50-L90 har det varit oförskämt stort intresse för i vinter, säger Håkan Rahbe. Hans Dahlgren