facebooktwittermail d

Maskiner först till Kuba

En liten traktortillverkare ser ut att bli det första amerikanska företag som startar tillverkning på Kuba sedan 1959.

Relationerna mellan Kuba och USA blir allt mindre ansträngda. I veckan blev det känt att den amerikanska regeringen gett företaget Cleber LLC i Paint Rock, Alabama, tillstånd att bygga en fabrik för tillverkning av traktorer i Mariel på Kuba.

Den första modellen man tagit fram har fått namnet Oggun och är konstruerad just för Kuba. Det är en liten traktor utan hytt med en prislapp på mellan 8000 och 10000 dollar.

”Små lantbruk behöver små, billiga traktorer som kan repareras i fält eller på en lokal verkstad”, säger Horace Clemmons, en av ägarna av företaget till nyhetsbyrån Reuters.

Modellen ska med tillbehör kunna användas som lastmaskin och grävmaskin.

Caterpillar har skrivit avtal

Samtidigt blev det förra veckan känt att Caterpillar, som tillverkar entreprenadmaskiner, har skrivit avtal med en Puerto Ricansk distributör om försäljning på Kuba. Därmed blir man en av de första amerikanska tillverkare sedan 1959 som startar försäljning på den kubanska marknaden, uppger USA Today.

Efter 54 års kyla mellan Kuba och USA återupptogs förra året de diplomatiska förbindelserna. Handelsembargot ligger kvar men president Obama har ändå skapat vissa möjligheter att kringå det. För att lyfta handelsembargot helt krävs ett beslut i den amerikanska kongressen, vilket den republikanska majoriteten inte vill.