facebooktwittermail d

Martinsons minskar – och ökar

Martinsons går från tre till två sågverk när de lägger ned i Hällnäs. Samtidigt ökar den totala produktionen genom investeringar i Bygdsiljum.

"När vi studerade effekterna av investeringar på respektive anläggning blev det tydligt att förutsättningarna för långsiktig lönsamhet finns i Bygdsiljum och Kroksjön." Så förklarar Lars Martinson nedläggningen i Hällnäs.
"När vi studerade effekterna av investeringar på respektive anläggning blev det tydligt att förutsättningarna för långsiktig lönsamhet finns i Bygdsiljum och Kroksjön." Så förklarar Lars Martinson nedläggningen i Hällnäs.

Martinsons lägger ned sågverket i Hällnäs, Västerbotten. I ett pressmeddelande skriver företaget att orsaken är att effektivisera koncernens totala produktion och effekten av planerade investeringar.

Hård konkurrens

"Efterfrågan är stark men samtidigt är konkurrensen stenhård. Förutsättningarna för lönsam produktion över tid finns i Bygdsiljum och Kroksjön där vi också kan fortsätta utveckla vår vidareförädling", säger koncernchefen Lars Martinson.

För Martinsons är produktionen i Hällnäs i dag cirka 50 procent dyrare per kubikmeter än vid sågverket i Bygdsiljum, detta trots investeringar på över 100 miljoner kronor i Hällnäs under den senaste tio-årsperioden.

Ökar i Bygdsiljum

Samtidigt har företaget beslutat om investeringar för 60 miljoner kronor i Bygdsiljum för att höja produktionskapaciteten från dagens 300 000 kubikmeter till 415 000, i ett första steg. Det innebär att företagets sammanlagda produktionskapacitet ökar från 500 000 kubikmeter till 530 000 kubikmeter.

Hällnässågen, som mestadels sågar fura, har en produktion på cirka 80 000 kubikmeter och 43 anställda. Samtliga kommer att erbjudas anställning i Bygdsiljum när produktionen i Hällnäs avslutas till semestern nästa år.

KL-trä

I Bygdsiljum sågas framför allt gran till Martinsons produktion av limträ, bland annat byggelement i så kallat KL-trä.

Vid företagets tredje anläggning, i Kroksjö, sågas både gran och fura och produktionen är 120 000 kubikmeter per år.

LÄS MER: Martinsons ökar farten

LÄS ÄVEN: Låga marginaler i goda tider ett orosmoln

SE ÄVEN: ATL TV: Stora prisskillnader på reparationer av skogsmaskiner

PREMIUM: Missarna i Schyfferts kött-tv