facebooktwittermail d

Markus slutade som mjölkbonde

Den unge mjölk- och köttbonden Markus Lindgren i Ragvaldsträsk orkade inte vänta på regeringens kreditgarantier eller osäkra löften om politisk draghjälp ur krisen. I måndags försattes hans företag i konkurs.

– Det är helt enkelt för dålig lönsamhet, jag får det inte att funka. Och jag tror inte på en prishöjning av sådan storlek att det skulle göra skillnad inom en rimlig framtid.

Det var på egen begäran som Markus Lindgrens företag Relima AB i måndags försattes i konkurs vid Skellefteå Tingsrätt. Sedan 2011 har den 27-årige lantbrukaren drivit gården utanför Skellefteå. Så sent som i fjol fick han LRF Västerbottens ungdomsstipendium för sin satsning att våga skaffa gård och vara en inspiration för andra.

I början av året blev Markus Lindgrens satsning uppmärksammad i ATL. I en intervju berättade han att han hade investerat sammanlagt 12,5 miljoner kronor i sin verksamhet.

– Det var lantbrukare jag ville bli. Det är klart att det förenklar beslutet när det är billigt att låna pengar, sade han då till tidningens reporter.

Se klippet: Därför ville Markus bli bonde

Efter att ha startat optimistiskt har Markus Lindgren efter hand fått en mer dyster syn på den svenska branschens framtid på en fri marknad.

– Tyvärr kommer produktionen att hamna där det är billigast att producera, och det är ju inte här i alla fall.

Ett krispaket på 500 miljoner euro är snart på väg från EU-kommissionen, en del av dessa pengar ska svenska mjölkbönder få i direkta stöd, meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid det extrainsatta krismötet i Bryssel i måndags.

Men dessa nya besked får inte Markus att ångra beslutet att gå i konkurs.

– Det var enda utvägen för mig. För varje månad som går krävs det bara större prishöjningar eller andra åtgärder för att man ska hinna komma ikapp.

Redan för en månad sedan sålde han de 70 mjölkkorna. Sedan blev problemen med likviditeten för svåra. Det fanns inget annat val än konkurs. Nu ska också dikorna säljas.

– Jag ska ha kvar gården, den äger jag privat. Men maskinerna och djuren och alla tillgångar i aktiebolaget säljs ut.

Hur funderar du över din framtid?

– Jag har lite olika planer, och har fått olika erbjudanden. Jag låter det vara lite öppet, så får vi se vad som händer.