Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 3 december 2007

  Vetet steg med 6,5 procent på en vecka

  Vete
  Priset på maj-kontrakten på Euronext, som är de hos oss mest populära terminerna för att handla 2007 års skörd, har stigit med 6,5 procent. Det är något mer än prisuppgången på november-2008-kontrakten, som är de mest populära för att handla 2008 års skörd. Dessa har bara stigit med 5,5 procent. För den som har 100 hektar och producerar 700 ton innebär detta att värdet av skörden har ökat med ca 70 000 kr. Prisrörelserna bara på en vecka spelar alltså en stor roll.

  Jag rapporterade i förra veckan om den tekniska köpsignal som marknaden gav ifrån sig för en och en halv vecka sedan. Marknaden kan gå upp till en ny högstanotering, dvs över 300 euro per ton för 2007 års skörd. Det är också något som diskuteras i marknaden.

  Bakom ligger såväl förnyat köpintresse från importländer och exportstopp från Argentina. När det gäller export/import märks Marockos utdelande av licenser att importera 316 000 ton vete och Indiens statliga PEC Ltd:s import tender på 350 000 spannmål, med budgivningsdeadline i dag måndag. Pakistans statliga Trading Corporation of Pakistan annonserade en tender för import av 200 000 ton vete och det var i fredags även rykten om att köpare i Nordafrika skulle komma tillbaka till marknaden.

  Andrei Sizov, vd för den ryska jordbruksanalysfirman SovEcon berättade på en jordbrukskonferens att Rysslands spannmålsskörd i år har stigit till 82 miljoner ton från 78,6. Veteskörden har ökat till 47,8 miljoner ton från 47,3. Sizov berättade också att under de senaste fem månaderna har Ryssland exporterat lika mycket som under nio månader förra året, nio miljoner ton. Ryssland har en 30 procent skatt på export av korn, vilket helt stoppat den exporten. För vete har man en 10-procentig exportskatt, som inte hindrat exporten. Det finns nu diskussioner om att införa en 40-procentig exportskatt på vete.
  Argentinas jordbruksdepartement sade i onsdags att exporten skulle stoppas i fem dagar, medan man utvärderade frostskadorna på veteskörden. Argentina har en exportpotential om ca 10 miljoner ton, men minst 6,5 miljoner ton har redan avtalats för export. Det innebär att 70 procent redan är registrerat för export och stoppet berör alltså bara 30 procent av den totala exporten.

  Den franska analysfirman Stratégie Grains rapporterar i sitt novembernummer om att man räknar med att spannmålsarealen i EU-27 kommer att öka med 5procent för skörd 2008 jämfört med 2007.

  Raps
  Rapsfrömarknaden tog en paus i veckan som gick. Trenden är alltjämt uppåt, men priset har stigit mycket på kort sikt. En rekyl vore inte oväntad. Både palmoljan och sojaoljan ser tekniskt sett ut att vara redo för rekyler. Uppgången har förlorat momentum.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen