Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 20 november 2007

  Vetet fortsätter falla, men längre terminskontrakt står stilla

  Vete

  Oron för frost i Argentinas veteskörd lyfte marknaden i torsdags, men avtog under fredagen och marknaden slutade lite i moll. Priset har gått ner 6% på en vecka på Euronext för terminskontrakt med leverans i januari.
  USDA rapporterade att veteförsäljningen den senaste veckan uppgått till 416,000 ton, vilket är över förväntningarna som låg på 250,000 till 400,000 ton.

  Den franska analysfirman Strategie Grains rapporterar att man tror att spannmålsarealen i EU kommer att vara 5% större inför skörd nästa år. Arealen vete förutspås att vara 5% upp på 23 miljoner hektar.
  Priserna för november-leverans i Hamburg ligger på ca 225 euro per ton, men köparna är långt från säljarna. Köparna är villiga att betala 224 euro, medan säljarna vill ha 230 euro.

  Förändringen i terminspriserna på Chicago Board of trade visar kursnedgångar den senaste veckan först och främst på 2008 års skörd, men även, som ovan nämnt, på detta års skörd. Priserna för 2009 och 2010 års skördar har emellertid stått still. Om man vill kan man låsa in ett pris under kommande år på ca 1,600 kr per ton med referens CBOT, för den som är intresserad av att prissäkra exempelvis 5 år framåt – om man till exempel vill veta att man får bra betalt vid omläggning från sockerbetor.

  Den spekulativa positionen i vete på Chicago Board of Trade har fortsatt att minska. Det är vanligt att den spekulativa positionen följer efter kursrörelsen. Om priset faller, minskar också antalet spekulanter som ligger långa. Det är så många spekulanter, hedgefonder och andra, som använder trendföljande system för att ge köp- och säljsignaler.

  Raps

  Rapsfröpriset backade ett par procent i veckan och följde alltså, som vanligt, vetet och kanske palmoljan, se diagram nedan. Sojaoljan visar dock styrka, så terminsmarknaden för rapsfrö bör kunna få en del stöd därifrån.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen