Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 12 november 2007

  Vetet fortsatte neråt

  Vete

  Vete för leverans i januari i Rouen är ett par procent ner den senaste veckan och stängde i fredags på lägsta nivån sedan augusti.
  I fredags justerade USDA balansräkningen för amerikanskt vete, så att carryout-lager och global produktion kom ut högre. Detta togs inte väl emot av en redan svag marknad, men rykten om att det faktiskt skall bli en exportskatt i Ryssland fick marknaden att stänga nästan oförändrat i Chicago i fredags.

  USDA skriver att en större skörd i Argentina och Kina, samt Etiopien(!) mer än väl kompenserar den sämre skörden i Australien. Skörden i Australien, som är i full gång, håller på att ta sig upp från 12.1 miljoner ton, som man trodde för inte så länge sedan, till närmare 13 miljoner ton. Summa summarum innebär detta att slutgiltiga lager hamnar på 110 miljoner ton, 3 miljoner ton upp.

  Den spekulativa positionen i vete på Chicago Board of Trade ökade förrförra veckan med 500 kontrakt till 8,344 kontrakt. Det är en förhållandevis låg nivå. I september var den spekulativa långa positionen över 30,000 kontrakt. Den spekulativa positionen tenderar att följa prisförändringar, inte tvärtom. Det vill säga, går priset ned av någon anledning, så minskar den spekulativa långa positionen. Spekulanterna tenderar att sälja på nedgångar, och köpa på uppgångar.
  Hade WZ7 (Chicago-vete med leverans i december 2007) inte inte stötts av rykten om exportskatt i Ryssland hade terminskontraktet kanske stängt under sitt 100-dagars glidande medelvärde och triggat ytterligare tekniska försäljningar.

  Raps

  Rapsfröpriset drabbades av vinsthemtagningar och handlades i veckan i ett intervall mellan 380 euro per ton och 385 euro per ton för leverans i maj 2008. Det är inte otroligt att priset fortsätter upp, rent tekniskt. Om priset skulle stiga över 385 signaleras fortsatt uppgång i den uppåtgående trenden. Det stigande rapspriset är till glädje för alla i vårt land som sådde raps i höstas, trots att det var en så stor intäktsnackdel då. Den som prissäkrat marginalerna och valde vete, som då var bättre, har ändå gjort en bättre affär och till ingen prisrisk.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen