Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 5 november 2007

  Vete utvecklades negativt, raps fortsatte upp

  Vete

  Vete hade en turbulent vecka. Framförallt soft red winter wheat i Chicago (SRWW) hade ett par dagar med limit-down-rörelser och gick ner 3% på en vecka. Paris-vetet gick t o m upp lite. Fundamenta är starkt, men kortsiktigt styr tekniska faktorer och de är negativa.

  Priserna på CBOT rasade i onsdags på rapporten från US Department of Agriculture att 180 200 ton av den gamla skörden hade sålts. Detta var betydligt lägre en förväntningarna, som låg på 650 000 till 750 000 ton. Detta innebär enligt USDA att exportsiffrorna är de lägsta hittills för handelsåret 2007/2008. Däremot är den aggregerade exportförsäljningen från starten för handelsåret den första juni 2007 nästan dubbelt så hög som förra året vid den här tiden och bara strax under USDA:s prognos.

  Det talas nu om att Pakistan kommer att söka anbud på 400 000 ton vete i mitten av november och detta gav marknaden lite stöd ändå.

  Den spekulativa positionen i vete på Chicago Board of Trade ökade förrförra veckan till 12 669 kontrakt långt. Det var en ökning med 2075 kontrakt från veckan innan.

  Vinsten med att prissäkra

  Vetepriset i Europa har nu backat 11% på en månad. Det kan vara en hel del pengar, ca 100 000 kr för den som har 100 hektar odlat med spannmål. Vi har också sett nästan enbart säljintressen i vete i vår dagliga handel under den här tiden, där jordbrukare säljer terminskontrakt på Euronext i Paris för att säkra värdet av produkten. Leverera till Rouen har man inte tänkt sig, utan man har tänkt sig att leverera dit man vanligtvis brukar göra. Terminskontrakten köper man i det läget tillbaka så att positionen på Euronext kvittas. De sålda kontrakten tar ut av de köpta. Om priset på vete har gått ner köper man (tillbaka) till lägre pris än man sålde på och gör på så sätt en vinst, som kompenserar för det lägre försäljningspriset på det fysiska vetet, när man nu säljer det till sin fysiska handlare någon gång på sensommaren/hösten nästa år.

  Raps

  Rapsfröpriset har fortsatt upp på den positiva trend, som jag skrev om i förra veckan. Den senaste veckan har priset stigit med 3%, men har nu nått en sådan nivå att det kan komma vinsthemtagningar. Därmed inte sagt att den positiva trenden skulle vara över.
  Råoljepriset går starkt och det får de ätliga oljorna att stiga också.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen