Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 13 februari 2008

  Vete på all-time-high

  Det har varit rejäla uppgångar i veteterminspriserna runtom i världen, i synnerhet i Hard Red Spring Wheat (HRS) som handlas på Minneapolis Grain Exchange. Sedan årsskiftet har priset på det kortaste terminskontraktet stigit med 51%. Kina har infört prisstopp på en rad livsmedel. Prisstopp tillgrep man både i Sverige och i USA i början på boomen på 70-talet när situationen gått den politiska ledningen ur händerna. Det hjälpte inte oss och det lär inte hjälpa kineserna. Kanske det här är bara början, liksom då? 2000-talet liknar 70-talet ganska mycket. Den gången var det öststaterna och Japan som industrialiserades och skapade en efterfrågeboom. Nu är det 1.4 miljarder kineser och 1 miljard indier. Det är lite större boom nu.

  Vete
  Fokus den här veckan måste bli på HRS vete i Minneapolis. Ett sådant vete innehåller minst 13,5% protein, det är leveranskravet, även om 13% protein i vetet kan levereras till ett prisavdrag. Det är den högsta proteinhalten som handlas på någon råvarubörs. Vetet används till bröd.

  Sedan årsskiftet har det kortaste terminskontraktet gått upp med 51%. Kilopriset var den 31 december 2,49 kr. Det är nu 3,76 kr. Det har varit limit up varje dag sedan den 11 januari. Limit up betyder att handeln stoppas vid en prisuppgång på 30 cent per bushel. Order kan inte läggas in på högre priser och det innebär att handeln i praktiken slutar. Tanken är att marknaden skall besinna sig, men i det här fallet har det bara fortsatt. Notera att det inte är så roligt att vara såld terminskontrakt och du i en månads tid inte kan handla dig ur dem utan varje dag förlorar 30 cent x 5000 bushels för varje kontrakt utan att du kan göra något åt det.

  December-2008-kontrakten på Minneapolis Grain Exchange har också stigit, men inte lika mycket – "bara" med 32% från 2,03 kr per kilo till 2,67 kr per kilo. Huvudsakligen är det alltså en brist just nu, för leverans nu, för brödtillverkning.
  USDA:s crop report i fredags visade också att de globala lagren kommer att bli de lägsta på 30 år, ännu lägre än vad man trodde förra månaden. Enligt Commodity Research Bureau är lagren redan de lägsta som de rapporterat, sedan 1960. För USA förutspås vetelager som blir de lägsta på 60 år.
  Lagren av HRS-vete förutspås sluta på 73 miljoner bushels, vilket skall jämföras med vad USDA trodde i för en månad sedan, 88 miljoner.

  Prisskillnaden mellan Chicago-vete och Euronext-vete för leverans i maj har gått ihop till endast 6 kr per ton – Chicago är nu högre! Det betyder att Chicago-vete har utklassat Euronext med 96 kr på en vecka. På ett år, alltså sedan februari förra året har SRWW gått upp med 136%.

  Raps
  Rapsfröpriset fortsatte upp i veckan. Det var solid utveckling på priserna på både sojaolja och palmolja. Enligt USDA:s Crop Report i fredags kommer tillverkningen av biodiesel från sojaolja att minska 2007/2008 till 3.4 miljoner pounds, en sänkning av prognosen med 400 miljoner bara sedan januarirapporten. Det är den starka efterfrågan på "human-olja" som ligger bakom. Priserna på rapsolja är exempelvis högre än priset på RME. Att USDA sänkte prognosen för biodiesel är lite negativt, allt annat lika, för raps, sojaolja och palmolja.

  Sojamjöl
  Priset på sojamjöl fortsatte upp även denna vecka efter rekylen mot trenden för två veckor sedan. USDA:s crop report var bullish för sojabönor. Lagren mot slutet av sommaren väntas uppgå till endast 160 miljoner bushels, vilket motvarar 3 veckors konsumtion. Det är det omättliga aptiten på proteiner från fodertillverkare och olja från konsumenter som ligger bakom.

  Gris
  Lean Hogs har handlats upp för leverans i juni, medan priserna för leverans i februari handlats ner. Vädret väntas förbättras i USA den närmaste veckan, så att mer gris kan transporteras till marknaden. Marknaden är helt klart i uppåtgående. Ingen vill stå i vägen för den och de enda säljarna är sådana som tar hem vinster. Pork bellies (sidfläsk, bacon), steg i fredags på tekniska faktorer.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen