Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 14 januari 2008

  USDA:s rapport betydde allt för förra veckan

  USDA:s rapport dominerade marknaden i fredags. Majsfutures öppnade 20 cent upp per bushel, det mesta kontrakten kan röra sig på en dag, och stängde på det sättet också. Sojabönor steg också limit up på +50 cent per bushel, liksom vete med 30 cent per bushel.

  Vete
  När USDA:s rapport kom i fredags steg genast priserna kraftigt över hela linjen. Vetefutures i USA steg limit up och stängde så. På Euronext föll terminerna för 2007 års skörd tillbaka något efter ett tag, då de positiva nyheterna gällde framförallt 2008 års skörd.
  Positiva nyheter i USDA:s januari-rapport inkluderade en höstvetesådd som var mindre än förväntat. USDA höjde emellertid prognosen för carryout från 2007 års skörd och denna siffra var högre än förväntat.

  USDA prognosticerar utgående lager för 2007/2008, som slutar den 31 maj till 292 miljoner bushels, vilket är högre än USDA trodde i december om 280 miljoner bushels. Marknaden hade väntat sig 271 miljoner.

  USDA rapporterade att höstvetesådden uppgick till 46 610 miljoner tunnland, upp 4% från 2007, men under marknadens konsensusestimat om 58,6 miljoner.
  Euronext följde i princip vad som hände på CBOT och levde inte något eget liv.

  I torsdags hade marknaden tyngts av att Pakistan skjutit upp en "tender" om 610 000 ton vete till den 16 januari, pga av de höga priserna – som i fredags alltså blev ännu högre.

  Raps
  Terminerna på rapsfrö fortsätter att stiga. I Kanada har terminspriserna på canola klättrat till sin högsta notering någonsin. Bakom ligger efterfrågan på den hälsosamma matoljan och till viss mån biodiesel. Just nu är det efterfrågan på matolja som driver. Rapsoljan är t o m dyrare än RME just nu. Drivkrafterna bakom prisuppgången är efterfrågan från den växande medelklassen i Kina, Indien och andra asiatiska länder. Samtidigt har biodieselfabriker urholkat lagren. Till skillnad från uppgången i vetepriser, som kan delvis förklaras med dåligt väder, är prisuppgången på raps helt efterfrågedriven.
  Tekniskt finns ingenting som indikerar en svagare marknad framöver och trenden är otroligt stark. Sedan första augusti 2007 har priserna på rapsfröterminerna på Euronext ökat med 41 %. Veteterminerna har under samma tid stigit med 31%. Kanske läge för vårraps? Men tänk på att kalkylen kan försämras om rapspriset faller och det är ju så enkelt att sälja några terminskontrakt på TraderOn-Line.

  Gris
  Priserna på Lean Hogs på CME har fallit tillbaka efter ett ryck uppåt i december. Den nedåtgående trenden kan vara slut, det får vi se om priserna går under bottennoteringen i november. Med foderpriser som exploderar på uppsidan och grispriser i världen som inte rör sig, blir det allt tyngre för världens grisuppfödare.

  Torbjörn Iwarson

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen